Југоисточна Европа заједно у Кану

Филмски ствараоци из осам земаља југоисточне Европе, међу којима и из Србије, поново имају заједнички наступ на 68. Канском фестивалу у оквиру заједничког павиљона на најважнијем филмском маркету на свету. У званичној селекцији фестивала приказани су српски филм „Панама“ Павла Вучковића, и копродукција „Звиздан“ Далибора Матанића.

Павле Вучковић је као вишеструко награђивани кански лауреат, између осталог добитник је Гран-прија за студентски филм Бежи зеко бежи, дуго био под будном оком канских селектора, јер овај фестивал воли да негује своја открића.

После 30 година, Панама је први дебитантски играни филм из Србије који је уврштен у званични програм Канског фестивала.

Филм о страху од показивања емоција међу младима, радио је са младим глумцима и уз стандардне финансијске потешкоће.

„С обзиром на то да је филм рађен три године, сценарио писан пет, а да је филм сниман скоро две и по године, једини мотив да се толико дуго бавим једном тематиком је да у њу верујем да буде моја лична тематика“, објаснио је редитељ Павле Вучковић.

У такмичарском програму Известан поглед приказана је хрватско/словеначко/српска копродукција Звиздан Далибора Матанића. Филм је мелодрамска прича која се одвија у три различите декаде у два суседна села, хрватском и српском, са историјом оптерећеном сукобима, нетрпељивошћу и нетолеранцијом. Три приче говоре о забрањеној љубави.

Према речима редитеља Далибора Матанића, ауторски став је да се снагом филма заустави историја, да се на овај начин једноставно каже доста је мржње, јер ако се овако настави стално ће се понављати.

Једну од улога у Звиздану игра легенда српског и југословенског филма Мира Бањац, која се поклонила канској публици.

„То су судбине људи и једних и других и ту нема мојих и ваших. То су једноставно судбине које су помешане, које су подједнако трагичне, подједнако ведре и то је оно што ме је одушевило“, истакла је глумица Мира Бањац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи