Холандска редитељка отворила фестивал „7 величанствених“

Фестивал европског дугометражног документарног филма „7 величанствених“ почео је синоћ у Центру „Сава“, где су многобројну публику поздравили директор и оснивач фестивала Зоран Поповић, стални селектор, филмски посленик из Данске Туе Стин Милер и холандска редитељка Уке Хогендејк.

Холандска редитељка отворила фестивал „7 величанствених“ Холандска редитељка отворила фестивал „7 величанствених“

Први на програму 11. издања овог фестивала био је њен Нови Рејкс музеј - филм, који детаљно прати дугогодишњу реконструкцију најзначајнијег музеја у Амстердаму.

Хогендејк је изјавила да је врло почашћена и да никада није имала тако бројну публику за свој филм, чак ни на премијери у Холандији.

„Нови Рејкс музеј - филм“ је иначе награђен као најбољи холандски документарац на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму ИДФА 2014. године.

„Радила сам на овом филму читавих десет година. То је моје животно дело“, рекла је она, додајући да јој је жао што због техничких разлога енглески титл вечерас није доступан, али да је срећна што је титл на српском језику у реду.

Публика је са великом пажњом пратила овај епски филм (130 минута), интересантан по себи, али посебно за наше гледаоце који су добро схватили муке свих запослених у Рејкс музеју - од директора преко кустоса до домара, током њихове борбе са проблемима организационе, материјалне и бирократске природе.

Рејкс музеј је ту борбу добио и 2013. године су старе слике и скулптуре изашле из мрака депоа и поново заблистале, сада на новим зидовима.

Зоран Поповић је изразио задовољство што је поново почео празник модерног, биоскопског документарног филма, који у Београд доноси слике света, нудећи аутентична филмска дела која се боре за достојанство културе и уметности, али и за достојанство такозваних малих људи, очување природе и слободу мишљења.

Туе Стин Милер је додао да су заједно одабрали фимове чије ауторе красе истрајност, храброст и визија у стварању дела која не саопштавају дневне поруке, већ имају трајну вредност.

Фестивал траје до 5. фебруара, а пројекције свих седам остварења биће у великој сали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи