Читај ми!

Фестивал на Палићу 19. пут

Деветнаеста трка за Златни и Палићки торањ ове године почиње 14. јула. Филмски програм организован је у девет селекција, а најзначајнија европска остварења приказиваће се на Летњој позорници надомак језера. Фестивал европског филма на Палићу трајаће до 20. јула.

Једна од најзначајнијих филмских смотри, Фестивал европског филма на Палићу, биће одржана 19. пут од 14. до 20. јула, а фестивалски програм организован је у девет селекција, најавили су организатори.

Филмови ће бити приказани на више локација на Палићу и у Суботици и то у Главном такмичарском програму и селекцијама „Паралеле и судари", „Млади дух Европе", „Нови шведски и мађарски филм", „Еко документарци" и „Дечји програм", а издвојени су и омажи за добитнике награда „Александар Лифка" и "Underground Spirit".

Према најави организатора у Главном такмичарском програму на Летњој позорници у парку поред језера Палић биће приказана најзначајнија европска остварења, а најбољим филмовима биће додељене награде Златни и Палићки торањ (за филм и режију), као и специјална награда жирија.

Међународни жири критике доделиће "Tolerance Award" за најбољи филм из програма „Паралеле и Судари", док ће Уметнички савет Фестивала наградити европског филмског аутора наградом "Underground Spirit" за изузетно уметничко стваралаштво независног филма.

Фестивал ће и ове године уручити две награде „Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији, које се додељују у част зачетника кинематографије на овим просторима и једне од најзначајнијих европских личности заслужних за промоцију филма у првој половини 20. века.

Прошле године та награда додељена је култном хрватском редитељу Лордану Зафрановићу и редитељу Срђану Карановићу, а међу добитницима су и Лучијан Пинтилије, Јиржи Менцел, Маргарета фон Трота.

Та награда била је додељена и редитељима Константину Кости Гаврасу, Кшиштофу Занусију, Душану Макавејеву, Еви Рас, Милени Дравић, Љубиши Самарџићу, Велимиру Бати Живојиновићу, Иштвану Сабу и другима.

Златни торањ за најбољи филм на прошлогодишњем Фестивалу била је додељена филму Заустављен на путу немачког редитеља Андреаса Дрезена, за најбољег редитеља проглашен је Јан Комаса за филм Соба самоубица, а награда жирија припала је руском филму Елена Андреја Звјагинцева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи