Читај ми!

Грозница тресе Холивуд

Уочи најважније ноћи у свету филма Холивуд се ужурбано припрема. Највише шансе за освајање признања Америчке филмске академије на 84. додели имају „Хјуго“ са 11 номинација, а озбиљни кандидати су и „Уметник“, „Потомци“, „Дрво живота“ и „Поноћ у Паризу“. Сазнајте први ко су добитници на Интернет порталу и у директном преносу на Првом програму РТС-а од 2.30.

Америчка филмска академија вечерас ће у Лос Анђелесу 84. пут доделити Оскаре. Свечаност доделе најпрестижнијих филмских признања биће одржана у „Кодак театру", а водитељ ће бити амерички комичар Били Кристал коме ће асистирати повремено Вил Ферел и Зак Галифианакис.

Међу звездама које ће победницима предавати позлаћене статуете биће Том Круз, Хали Бери, Том Хенкс, Анђелина Џоли, Крис Рок, Пенелопе Круз, Бредли Купер, Камерон Дијаз, Џенифер Лопез и Ема Стоун.

За главну награду, Оскара за најбољи филм, ове године уместо десет такмичи се девет остварења од којих највише номинација - 11, има дечији авантуристички филм Хјуго Мартина Скорсезеа, прича о дечаку који тридесетих година прошлог века живи на железничкој станици у Паризу.

Са једном номинацијом мање доделу ишчекују аутори и протагонисти француског филма Уметник који важи за фаворита. Ово црно-бело остварење, које нас враћа у златно доба „немог" Холивуда, романтична је прича о глумцу чија се каријера нагло прекида са доласком нове моде - звучног филма.

Озбиљан такмац у борби за награде је и породична драма Потомци Александера Пејна, топла и духовита прича о животним кризама и љубави која све побеђује.

Још једно остварење којем се дају велике шансе за освајање статуете је драма Служавке у режији Тејт Тејлор, која говори о дискриминацији и израбљивању црнаца у богаташким кућама америчког југа шездесетих година прошлог века.

Екстремно гласно и невероватно близу Стивена Далдрија, прича о дечаку који је изгубио оца у терористичком нападу на Њујорк 11. септембра 2001. године, због тематике на коју су Американци изузетно осетљиви такође, важи за једног од озбиљних кандидата.

Ту су још Поноћ у Паризу Вудија Алена, романтична комедија о сценаристи који машта да напусти Холивуд и постане озбиљан писац, у којој малу улогу има и прва дама Француске Карла Бруни Саркози, као и спортска драма Формула успеха Бенета Милера.

У трци за Оскара су још Дрво живота Теренса Малика, својеврсна ода животу, као и прича о пријатељству дечака и коња Ратни коњ Стивена Спилберга.

За Оскара за најбољу режију конкуришу три велика мајстора кинематографије - Мартин Скорсезе (Хјуго), Теренс Малик (Дрво живота), Вуди Ален (Поноћ у Паризу) и два редитеља млађе генерације Александер Пејн (Потомци) и Мишел Азанависијус (Уметник).

Када је реч о глумачким наградама, на челу колоне у трци за Оскара за главну мушку улогу је Џорџ Клуни, који у филму Александера Пејна глуми оца и супруга на животној прекретници.

Главни конкурент му је Жан Дижарден, звезда немог филма Уметник који је својим шармом просто опчинио Холивуд и који је за ову улогу већ освојио награду Британске филмске академије (БАФТА).

Највећи аутсајдер међу номинованом петорком је мексички глумац Демијан Бихир, који је иако мало познат ван граница своје земље успео да уђе у ужи списак конкурената за најпрестижнију филмску награду, захваљујући улози у филму Бољи живот.

Међу номинованима су и Гери Олдман за улогу остарелог шпијуна у екранизацији чувеног романа Џона Ле Кареа Крпар, кројач, солдат, шпијун и Бред Пит за улогу менаџера бејзбол тима у филму Формула успеха.

Даме у борби за престижно признање предводи Мерил Стрип за улогу британске премијерке Маргарет Тачер у филму Челична лејди.

Озбиљне шансе се дају и Мишел Вилијамс за улогу легендарне холивудске секс-бомбе у филму Моја недеља са Мерилин као и Вајоли Дејвис која игра кућну помоћницу у драми Служавке.

Оскара би такође могла да понесе и Глен Клоуз за маестрални преображај у мушкарца у филму Алберт Нобс, али и Руни Мара, најмлађа међу номинованим глумицама, која је сјајно изнела улогу Лизбет Саландер у Финчеровој верзији остварења Мушкарци који мрзе жене.

Два легендарна глумца Кристофер Пламер и Макс фон Сидоу надмећу се ове године за награду за најбољу споредну мушку улогу.

Први за улогу удовца који открива да је хомосексуалац у филму Почетници (Beginners), а други за улогу немог старца у драми Екстремно гласно и невероватно близу.

Осим њих, за златни кип конкуришу још Кенет Брана (Моја недеља са Мерилин), Џона Хил (Формула успеха) и Ник Нолти (Ратник).

У категорији за споредну женску улогу Оскару се надају Францускиња Беренис Бежо за ролу у филму Уметник, Мелиса Мекарти у комедији Деверуше, Џанет Мектир у драми Алберт Нобс, али највише изгледа да освоје признање имају две глумице које играју у филму Служавке Џесика Честејн и Октавија Спенсер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи