Читај ми!

Стрес је заразан?

Стрес може бити подједнако заразан као и прехлада или грип. Ако смо у близини некога ко је депресиван или под стресом, ми то осећамо и такође постајемо нервозни.

Уколико на послу седимо поред колеге који је под стресом због најмање ситнице или који се често жали у току дана, постајемо више од особе која то само слуша. У том случају добијамо „стрес из друге руке".

Професорка психологије Елејн Хетфилд каже да се пасивни или „коришћени" стрес може проширити на остале колеге на радном месту.

„Ми такође можемо да будемо захваћени туђим потешкоћама, депресијом или стресом. Без обзира на то шта други људи осећали и ми ћемо то осећати на исти начин", каже Хетфилдова.

Њено истраживање је показало да, уколико смо у непосредној близини таквих особа, њихове емоције упијамо попут сунђера. Тако нешто се зове „емоционална зараза".

У почетку слушамо наше колеге покушавајући да их утешимо и да се солидаришемо с њима, али касније од особе која само слуша, постајемо особа коју хвата прави стрес, те упадамо у невоље више него што оне стварно јесу наше.

Примера ради, у Британији је стрес толики проблем на радним местима да радници врло често изостају с посла и узимају боловање због тога.

Доктор Ендрју Паркер, психијатар и консултант у болници „Капио Најтингејл" у Лондону, каже да због све учесталије појаве стреса међу радном популацијом, његова клиника отвара чак и посебно одељење за стрес и посттрауматски стресни поремећај.

„Атмосфера у неким фирмама је стварно толико лоша због отпуштања радника и њиховог оптерећења, да то заиста утиче на људе", истакао је доктор Паркер.

Паркер такође тврди да, осим тога што радите превише, а нисте довољно плаћени, узрок стреса могу бити и други људи који га преносе на вас.

„Уколико су ваше колеге у стању непрестаног кукања, савет је да или изађете из канцеларије или кажете нешто позитивно о целој ситуацији. Често ствари нису тако лоше као што на први поглед изгледају", рекао је Паркер и додао да и позитивно расположење такође може бити једнако заразно, наводи Дејли мејл.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи