Читај ми!

Смехом против деменције

Аустралијски терапеут Жан-Пол Бел спроводи необичну методу лечења тако што засмејава дементне пацијенте у оквиру програма „Играј се“. Његов „природни лек“ има благотворно дејство које знатно утиче на расположење пацијената.

Смех би могао да буде добар лек за старије људе који пате од деменције, открива недавно аустралијско истраживање.

„Природни лек" или смех који не изазива никакве нуспојаве, промовише аустралијски терапеут хумором Жан-Пол Бел. Тарапеут Бел засмејава старије пацијенте у оквиру свог програма „Играј се".

Приликом осмишљавања програма, Бел је пошао од резултата студије о утицају терапије хумором на расположење, понашање и социјализацију дементних пацијената који су показали да су корисници терапије деловали срећније.

Истраживање, у којем је и сам учествовао, било је спроведено током три године у 36 старачких домова у којима је Бел организовао игре, причао вицеве и певао како би развеселио своје саговорнике.

Осим што су изгледали срећније, дементни пацијенти обухваћени студијом деловали су 20 одсто смиреније, рекла је вођа истраживања Ли-Феј Лоу са Психијатријске школе Универзитета Новог Јужног Велса.

„Двадесет одсто звучи мало, али исти резултат бисмо постигли и да смо им дали антипсихотике, лекове који се користе у лечењу шизофреније и биполарног поремећаја", објаснила је Лоу.

Око 6,5 одсто људи старијих од 65 година и 22 одсто старијих од 85 година пати од деменције, која обухвата око 60 разних поремећаја који изазивају неуродегеративне промене на мозгу.

Поред пацијената, благотворну корист од терапије осетило је и особље старачких домова које је било полетније у обављању свакодневних задатака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи