Акаи бобице – љубичасто злато и антиоксидативна бомба

Потичу од Акаи палме која насељава подручја слива Амазона у Јужној и Средњој Америци. У свету су ове бобице познате као здрава храна.

Истраживачи сматрају да су најквалитетније акаи бобице тамно црвене и љубичасте сорте јер имају велики проценат антиоксидативних полифенола. Иначе, антиоксиданти су познати као ''хватачи'' слободних радикала који су одговорни за бројна оштећења у организму, укључујући кардиоваскуларне, малигне и друге хроничне болести.

Акаи бобице садрже здраве масти и мале количине шећера, као и многе минерале у траговима и биљна једињења, укључујући антоцијане (који им дају тамну боју).

Називају их и суперхраном, а долазе са подручја Јужне и Средње Америке, из бразилског дела Амазоније и с пацифичке обале Колумбије.

Бобице су познате по бројним здравственим предностима, а једна од њих је и снижавање нивоа холестерола у телу. Многи их називају и „љубичастим златом“, јер подстичу здравље мозга, делују на пробаву...

Природни биљни пигмент зван антоцијанин заслужан је за тамнољубичасту боју акаи бобица. Ови флавоноиди део су антиоксиданата познатих као полифеноли. Истраживања истичу да антиоксиданти из ових бобица пружају заштиту срцу. Бобице садрже фитостероле, биљне спојеве који блокирају апсорпцију холестерола.

Како старимо, процес аутофагије – начин на који мозак уклања оштећене станице да би направио места за здраве – успорава. Лабораторијско истраживање показало је да додаци прехрани с акаи бобицама могу успорити напредовање Паркинсонове болести смањењем упала и губитка допамина, кључног у преносу порука из мозга у остатак тела. Ипак, потребно је више истраживања да би се то потврдило.

Постоје ли ризици конзумације акаи бобица?

Пре увођења акаи бобица у исхрану обавезно је добити дозволу од лекара, који познаје здравствено стање нашег тела. Ове бобице се не препоручују трудницама и малој деци, као ни људима који имају различите облике алергија.

„Не треба акаи бобицве узимати у оквиру било које дијете, нарочито ако се оне односе на избацивање токсина из организма. Не постоје докази ни да ове културе делују, нити да су штетне“, истакао је нутрициониста ЏулијаЗумпано

Изгледом акаи бобице подсећају на коштуњаво воће, помало на трешње и брескве, али изгледају као веће боровнице, а укус им је комбинација тамне чоколаде и црног вина.

понедељак, 29. септембар 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом