Читај ми!

Неправедно на лошем гласу – нису јаја та која подижу лош холестерол, већ сланина и кобасице уз њих

Протеклих година, препоруке у вези са конзумирањем јаја биле су веома неуједначене – неке студије су сугерисале да ова популарна опција за доручак може штетити здрављу, док су друге јаја представљале као одличан извор протеина и других хранљивих материја.

Најновија студија иде у прилог растућем броју доказа да су јаја заправо веома добра за здравље. Реч је о анализи појединачног утицаја засићених масти и холестерола на нивое липопротеина ниске густине (ЛПНГ), познатог и као „лош” холестерол у организму.

„Јаја се већ дуго неправедно критикују због застарелих дијететских савета. Она су јединствена – имају висок ниво холестерола, али мало засићених масти. Ипак, управо тај холестерол навео је многе да се запитају да ли је јајима место у здравој исхрани“, каже Џонатан Бакли, научник са Универзитета Јужне Аустралије.

„У овој студији смо раздвојили ефекте холестерола и засићених масти и утврдили да висок унос холестерола из јаја, када се јаја конзумирају као део исхране са ниским уносом засићених масти, не повећава ниво лошег холестерола. Уместо тога, управо су засићене масти главни узрок повећања холестерола“, истиче Бакли.

Истраживачи, чија је студија објављена у The American Journal of Clinical Nutrition, ангажовали су 61 одраслу особу са истим почетним нивоима ЛПНГ холестерола и затражили од њих да током по пет недеља испробају три различите исхране. Укупно 48 учесника је успешно завршило све три.

Прва исхрана била је богата холестеролом, али са ниским нивоом засићених масти и укључивала је два јајета дневно. Друга је била са ниским холестеролом, али високо засићеним мастима и без јаја. Трећа дијета имала је висок ниво и холестерола и засићених масти, и укључивала је једно јаје недељно.

Резултати су показали да исхране богате засићеним мастима доводе до повећања нивоа ЛПНГ холестерола. Међутим, дијета са високим холестеролом и ниским нивоом засићених масти довела је до смањења ЛПНГ холестерола – што сугерише да јаја нису одговорна за „лош“ холестерол.

„Могло би се рећи да смо донели тврдо куване доказе у одбрану скромног јајета. Дакле, када је у питању кувани доручак, не треба да бринете због јаја – већ због додатне сланине или кобасица уз њих, јер су они вероватнији узрочници проблема са срцем“, каже Бакли.

среда, 30. јул 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом