субота, 21.06.2025, 21:00 -> 21:00
Извор: РТС, Science Alert
Гастроентеритис или тровање храном – водич за стомачне тегобе
Када имамо проблеме са стомаком, некада уз дијареју и повраћање, углавном за то кривимо „лошу храну“. Летњи дани који наступају и високе температуре, уз сезону путовања која узима маха, још један је од фактора на који треба обратити пажњу, ако желимо да сачувамо правилно функционисање дигестивног тракта.
Гастроентеритис је инфекција црева коју изазива вирус, бактерија или други микроб. Наша црева су пуна здравих микроба као и ћелија које их облажу. Када вируси, бактерије и други микроби почну да нападају ваша црева, они се колонизују, накупљају у великом броју и на крају изазивају упалу ћелија које облажу црева, што значи – гастроентеритис као упални процес.
Гастроентеритис је изузетно чест, па је нормално запитати се – одакле долазе ови микроби који изазивају гастроинтестиналне тегобе?
Конзумирање контаминиране хране је често основни разлог, односно извор инфекција.
Међутим, ове микробе можете добити на друге начине. На пример, ако додирнете површину на којој је неко ко је оболео од вирусног гастроентеритиса повраћао, тај вирус би могао да се пренесе на ваше руке. А ако вам руке додирну уста, могли бисте да се заразите.
Шта је тровање храном?
Тровање храном се односи на обољење услед конзумирања хране контаминиране хемикалијама, микробима или токсинима.
На пример, ако сте јели храну контаминирану инсектицидима или метил алкохолом (метанолом), то би се рачунало као тровање храном. Ако сте јели рибу или отровне печурке, то би се такође рачунало. Али на пример, тровање храном не укључује последице конзумирања хране на коју сте алергични.
Већина тровања храном је резултат хране контаминиране микробима и њиховим токсинима. Када их унесете храном или пићем, могу брзо изазвати упалу и оштетити слузокожу црева.
Забуна је још већа јер се и тровање храном често назива гастроентеритисом изазваним храном.
Како можемо разликовати ова два стомачна проблема
И гастроентеритис и тровање храном имају симптоме као што су дијареја, повраћање, мучнина, грчеви у стомаку, грозница и главобоља. Али ови симптоми се могу јавити на различите начине.
Вирусни гастроентеритис, као што је норовирус, обично изазива симптоме 24–48 сати након излагања, који могу трајати један до два дана.
С друге стране, тровање храном након конзумирања микробних токсина може се јавити веома брзо. На пример, токсини из бактерије staphylococcus aureus могу изазвати симптоме у року од 30 минута од конзумирања контаминиране хране, као што је недовољно кувано месо. Срећом, симптоми се обично побољшавају у року од 24 сата.
Симптоми се не јављају увек тако брзо у свим случајевима бактеријског тровања храном. На пример, може проћи и до 70 дана између излагања листерији и појаве симптома, иако је у просеку то око три недеље. Овај дуги период инкубације може отежати утврђивање да ли је одређена храна узрок болести.
Опште је познато да се тровање храном јавља прилично брзо (у року од неколико сати након конзумирања контаминиране хране), док гастроентеритис као упала може да вас уведе у проблеме са здрављем дан или више након јела. Али то није чврсто правило.
Како спречити стомачне тегобе
Исте мере предострожности при руковању храном важе за спречавање и гастроентеритиса и тровања храном. Ови кораци не само да смањују ваш ризик од заразе, већ смањују и ризик од заразе других.
Темељно оперите руке сапуном и водом пре припреме хране. Користите одвојене даске за сечење и прибор за сирову и кувану храну како бисте избегли унакрсну контаминацију. Добро скувајте храну и чувајте је на безбедним температурама.
Гастроентеритис може укључивати пренос микроба на друге начине, осим хране, на пример, путем измета на рукама ако не перете руке након коришћења тоалета или након промене пелена детету. Зато – оперите руке након тих радњи.
Да бисте спречили да се други разболе, обавезно брзо и темељно дезинфикујте контаминиране површине након што неко повраћа или има дијареју. Прво, ставите рукавице и оперите површине топлом водом и детерџентом. Затим дезинфикујте кућним избељивачем који садржи 0,1% хипохлорита.
Како убрзати опоравак
Лечење и гастроентеритиса и тровања храном фокусира се на спречавање дехидрације и ублажавање симптома.
Да бисте избегли дехидратацију, пијте пуно течности. За умерене или тешке случајеве, можете купити раствор за оралну рехидратацију у апотеци.
Такође можете сами направити раствор за оралну рехидратацију додавањем шест кашичица шећера, пола кашичице соли и пола кашичице соде бикарбоне у литар воде.
Ако су симптоми јаки или потрају, требало би да посетите свог лекара опште праксе или одете на одељење за хитне случајеве.
Чланак је објављен на порталу The Conversation.
Коментари