Читај ми!

Јубилеј Клинике у Тиршовој: Признање за бригу и љубав према најмлађима за генерације стручњака

У Народном позоришту у Београду на Свечаној академији обележено је 100 година постојања Универзитетске дечје клинике у Тиршовој. Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да јубилеј показује континуитет, а да идеја коју је имао краљ Александар Први Карађорђевић Ујединитељ, за време чије владавине је клиника изграђена, и даље траје.

Јубилеј Клинике у Тиршовој: Признање за бригу и љубав према најмлађима за генерације стручњака Јубилеј Клинике у Тиршовој: Признање за бригу и љубав према најмлађима за генерације стручњака

„Нико од нас нема дилему да је један од најузвишенијих позива позив да лечите и помажете другим људима. Када то чините за децу онда је то вероватно оно најлепше и најдирљивије што можете да радите у том узвишеном позиву", рекао је Вучевић. Премијер наводи су сами бројеви импресивни, јер Клиника на годишњем нивоу обави 7.000 операција.

„Али није питање бројева, није питање статистике, није питање ни историје. Иза сваког тог прегледа, иза сваког тог напора да се помогне неком детету, стоји баш име и презиме детета и породице. То је оно што је најважније и то је оно што вам нико не може одузети", казао је Вучевић.

Изразио је захвалност свим генерацијама које су радиле и стварале у Тиршовој.

„Да није било њих, ми се данас не бисмо окупили на овом месту и не бисмо могли да причамо о свим овим успесима. Честитам вам још једном уз жељу да имате што боље услове за рад, што више нових колега, али и мање посла. Хвала вам што сте нашу децу лечили на професионалан и одговоран начин, али пре свега с пуно бриге и љубави", поручио је премијер.

Председник Вучић: Тиршова наставља да расте

Председник Србије Александар Вучић писмом је изразио захвалност лекарима дечје клинике у Тиршовој и поручио да је управо она расадник сјајних стручњака који баштине најбољу лекарску и етичку праксу наше земље.

„Њен историјат пратио је и развој наше медицине, која је неуморним радом и усавршавањем нашег медицинског особља ухватила корак са светом примењујући најсавременије методе лечења и највише етичке стандарде", навео је председник у писму.

Додаје да ће Тиршова наставити да расте, а да ће Тиршова 2 бити најмодернија установа те врсте која ће лечити децу из Србије и региона

„Настављамо да улажемо у здравство јер су нам животи најважнији, као и статус здравствених радника, који носе највећи терет здравственог стања нације", поручио је Вучић писмом.

Врата отворена за свако дете

Директор Клинике Синиша Дучић наводи да је иза нас век посвећености и хуманости, а да је мисија клинике у Тиршовој остала иста – добробит деце.

„Наша врата су била отворена за свако дете", рекао је Дучић и изразио захвалност за изградњу нове зграде у коју би клиника требало да се премести 2027. године.

Признање Универзитетске дечје клинике за посебан допринос добили су премијер Србије Милош Вучевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за јавна улагања Дарко Глишић, градоначелник Београда Александар Шапић, патријарх српски Порфирије, престолонаследник Александар Карађорђевић, амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Јусуфспахић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар здравља Републике Српске Ален Шеранић и Никола Петровић.

Универзитетска дечја клиника у Београду основана је 1924. године, а отпочела је свој рад у јануару 1925.

Током прве три године рада, Дечја клиника је била смештена у приватној згради у улици Кнеза Милоша и располагала је са четири просторије, у којима су биле смештене: дечја амбуланта, лабораторија и библиотека.

Дечја клиника је 1928. године добила своје нове привремене просторије у згради Завода за здравствену заштиту мајке и деце, а већ 1930. године клиници је био прикључен и Дом материнског удружења, изграђен у улици Војводе Миленка.

Узор – париска дечја болница

Прво одељење дечје хирургије отворено је 1924. године у оквиру Опште државне болнице, а оснивач овог одељења био је први школовани дечји хирург у Србији Димитрије Јовчић.

Изградња садашње зграде Клинике у Тиршовој завршена је 1940. године према пројекту архитекте Милана Злоковића, испуњавајући тада највише европске критеријуме градње, а по узору на једну париску дечју болницу.

Објекат је представљао најчистији облик српског модернистичког покрета и био је један од најважнијих репера београдске модерне архитектуре.

Универзитетска дечја клиника, према подацима из 2014. године, има 13 организационих јединица у оквиру педијатрије, 11 у оквиру дечје хирургије и по пет у склопу заједничких медицинских и немедицинских служби.

Клиника има више од 750 запослених, међу којима је 160 лекара.

Више од 100 лекара у оквиру разних специјализација је у сваком тренутку на клиници, где се годишње изведе око 70.000 прегледа на педијатрији и око 55.000 на хирургији.

На клиници у Тиршовој годишње се изведе и око 7.000 операција, од чега је чак 200 кардиохируршких.

Искоришћеност болничких капацитета износи 77 одсто на хирургији и 78 одсто на педијатрији.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи