Мајчино млеко најважнија и једина природна храна за бебе
„Будимо ближе – подршка током дојења за све“ – под тим слоганом обележава се Национална недеља дојења, у знак подршке једном од најважнијих аспеката раног мајчинства и здравог развоја детата. Ове године посебно се истиче солидарност и подршка у процесу дојења, како здравствених професионалаца, тако и друштва у целини.
О томе зашто у Србији недовољно мајки доји децу, начелница педијатрије КБЦ „Драгиша Мишовић“ Тијана Јовановић каже да је највећи проблем мањак информација и недовољна информисаност мајки о важности дојења, а то је нешто на чему се мора радити.
„Морају да знају да је мајчино млеко најважнија ствар коју могу да учине свом детету да би оно правилно расло и развијало се“, наводи Јовановићева.
Ипак, признаје да је последњих година ситуација мало боља пошто постоје националне смернице и едукација здравствених радника о дојењу.
„Мајчино млеко представља најважнију и једину природну храну која се користи за исхрану новорођенчади. То је заправо персонализована исхрана, јер свака беба посебно има млеко које је специјално направљено за њу јер њена мајка сва антитела и есенцијалне ствари преноси на своје дете“, истиче начелница педијатрије КБЦ „Драгиша Мишовић“.
Коментари