Читај ми!

Докторка Басара за РТС: Није немогуће да ће се правити вакцине против рака за сваког пацијента индивидуално

Рак је један од водећих узрока смрти у свету, готово десет милиона људи је 2020. године умрло од карционама, али је наду дала вест да је почело клинично испитивање прве вакцине против рака плућа. Професорка Надежда Басара изјавила је за РТС да је реч о првој фази те студије, као и да ће бити тешко наћи унивезални лек. Истиче да није немогуће да буде направљена вакцина, која ће се за сваког пацијента правити индивидуално.

Професорка Надежда Басара, гостујући у Дневнику РТС-а, сматра да јединствен лек против рака никада неће бити пронађен, али да је откривен за примарно хематолошке болести, попут хроничне мијелоидне леукемије или Хочкиновог лимфома, које су сада излечиве.

"Лек против рака плућа на коме се ради је вакцина, али је студија тек почела. Реч је о фази један студије, где се одређује дозирање. У Немачкој учествују четири велика центра која имају логистику за фазу један, коју није лако урадити јер је строго контролисана", истиче Басара, која је лечила више од 50.000 пацијената, урадила око 2.500 трансплантација матичних ћелија, а проценат преживљавања њених пацијената после две године је 88 одсто.

Индивидуалне вакцине

Према њеним речима, када је реч о раку ради се о великом броју биолошки различитих тумора, те ће бити тешко нађи универзални лек.

"Развија се, ипак, прецизна онкологија. Уради се сенквецирање тумора, па се од поремећаних гена, односно мутираних ћелија практично ствара вакцина или лек против тумора. Вакцина ће морати индивидуално да се прави за пацијенте, што није необично или немогуће", указује Базара.

Професорка каже да се број оболелих повећава због нашег стила живота, те зато не треба пушити, превише пити алкохол, не више од 10 грама, односно једне чаше вина дневно.

"Треба редовно да се крећемо, најмање 150 минута недељено, као и да избегавамо опасне хемикалије или зрачења. Препоруче се уравнотежена исхрана, кажу да је најбоља медитеранска. Не треба да узимамо хормоне, посебно естроген, то изазива карцином дојке. То су ствари на које можемо да утичемо, у односу на генетске", саветује Басара.

Највише се умире од рака плућа

Напомиње да се много тога променило у хематологији у односу на претходне године, јер су постале хроничне болести које дуго година могу да се лече.

"Чињеница је да се од карцином плућа још увек највише умире, иако смо у области терапије много напредовали. У онкологији је веома важна мултидисциплинарност, већ на почетку дијагнозе", наводи професорка.

Професорка Надежда Басара најављује и конгрес за пацијенте из региона који ће бити организован 24. октобра у Бечићима.

"Улаз је за све бесплатан. Пацијенти ће моћи да чују најновија сазнања по питању исхране, психологије и рехабилитације. Важно је да пацијенти буду информисани, а њихов глас је изузетно важан", закључује докторка Басара.

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару