Како реагује наше тело када престанемо да пијемо кафу

Ако донесете одлуку да престанете да пијете кафу или да смањите унос кофеина, који у организам уносимо из кафе, а мање из газираних пића, наше тело може да се побуни и да нам укаже на неке од необичних симптома.

Како реагује наше тело када престанемо да пијемо кафу Како реагује наше тело када престанемо да пијемо кафу

Према студији из 2019. године која је објављена у часопису Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, око 90 одсто одраслих Американаца редовно конзумира кафу.

Та јутарња шољица кафе нас не буди само за цео дан, већ даје подстицај милијардама пријатељских микроба који живе у нашем систему за варење. Јер, према све већем броју истраживања, постоје докази да један еспресо може позитивно да утиче на наш микробиом – цревне бактерије – што доводи до бољег општег здравља, па чак и дужег живота.

Али ако имате нежељене ефекте кафе, као што су горушица, нервоза или несаница, размислите о смањењу.

Кофеин је мач са две оштрице

Када је у питању главобоља, кофеин је мач са две оштрице. Не само да је конзумација кофеина повезана са чешћим главобољама, већ је и одвикавање од кофеина повезано са истим. Како истиче Америчка фондација за мигрену, кафа понекад може да се користи за лечење главобоље, уз медицински савет.

У зависности од јачине навике према напитку као што је кафа, одвикавање је тешко. Чак и људи који пију по једну шољицу кафе дневно, могу наићи на проблем када одлуче да оставе кафу.

Препорука стручњака је да одвикавање од кофеина, који се налази и у газираним пићима, треба да буде постепено. Осећај недостатка кафе у нашем телу за пар дана ће нестати.

Када престанемо да пијемо кафу крвни судови се враћају на своју природну величину. Такође, може доћи и до губитка килограма, нарочито ако из дневне рутине избацимо газирана пића.

Кофеин је стимуланс нашег пробавног система, па престанком уноса кофеина у тело може доћи до проблема са пробавом. Савет стручњака је да повећате унос воде и у исхрану уврстите намирнице богате влакнима, као што су воће, поврће и орашасти плодови.

Када престанемо да уносимо кофеин у тело појављују се симптоми анксиозности и благе раздражљивости. Стручњаци наводе да ће и сан бити квалитетнији.

Кофеин је стимуланс

Кофеин је стимуланс, па је могуће осетити мали пад енергије првих дана одвикавања. Могу се јавити симптоми поспаности и смањене активности. Савет је да одвикавање од кафе буде постепено.

Бели зуби без мрља од кафе

Америчка стоматолошка асоцијација сматра да су кафа и сода (газирана пића) - са кофеином или не - неке од најопаснијих намирница за зубну глеђ.

Када избаците кафу бићете „опуштенији“

Ако јутро почнете без шољице кафе, смањићете неку врсту јутарње треме, раздражљивост и ниво стреса. Могуће је да се помало осећате узнемирено, али ће то за дан, два проћи.

Предности конзумирања кафе

Неке од ранијих студија наговестиле су да би кафа могла да има „тамну“ страну, али новија истраживања сугеришу да она може да има здравствене користи.

Кафа свакако задржава своје потенцијалне ризике, због високог садржаја кофеина. Она привремено може да нам подигне крвни притисак. Велике количине нефилтриране кафе повезане су са благим повећањем нивоа холестерола у организму.

понедељак, 26. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару