Читај ми!

Када је право време да поведете бебу на летовање и на шта треба да обратите пажњу

Нови топлотни талас је у току – температуре иду и до 35 степени, УВ индекс је висок, а ви сте код куће са малом бебом. Председник Удружења педијатара Србије др Георгиос Константинидис рекао је за РТС да у таквим временским условима бебу старости до шест месеци можемо извести у јутарњим или вечерњим сатима, ако нема превише комараца. Када је реч о одласку на море, др Константинидис је био прилично јасан – беба до шест месеци нема шта да тражи на мору.

Температуре поново расту. Метеоролози најављују да ће данас у Србији бити и до 36 степени, а УВ индекс је врло висок. Због тога су многи млади родитељи у дилеми – да ли треба ићи са малом бебом на море.

Председник Удружења педијатара Србије др Георгиос Константинидис је врло јасно рекао да новорођенче нема шта да тражи на мору.

"Дакле, то је онај узраст до четири недеље, па и шест недеља. Када сам ја почињао педијатрију, онда су рекли чак до шест недеља да бебама не треба ни нокте сећи, због тог њиховог ослабљеног имунолошког одговора и могућности да се и та минимална траума претвори у инфекцију", истакао је др Константинидис за РТС.

Напоменуо је да се свака инфекција и повишена температура код новорођенчета сматра као да постоји генерализована инфекција и свако новорођенче ће бити примљено у болницу.

"Треба избегавати свако путовање док беба не наврши шест месеци"

Др Константинидис је истакао да треба избегавати свако путовање док беба не наврши шест месеци.

"До шест месеци можемо бебу извести у неким јутањим или у неким вечерњим сатима, ако нема превише комараца. Дефинитивно је то узраст када одојчад и мала деца, чак и старија од шест месеци, веома тешко се адаптирају и немају одговарајући одговор на ту повишену температуру", истакао је председник Удружења педијатара Србије.

Навео је како деца и адолесценти имају успорени одговор на високе температуре, али да деца до годину дана, па и нешто старија, ни то не могу да ураде.

"Наиме, њихови органи, органски системи су у развоју, а такође, веома значајно, они имају велику, већу телесну површину, односно телесну масу у односу на одрасле, већу количину воде и много теже регулишу и брже губе воду путем коже, посебно уколико је напољу влажно време", објаснио је др Константинидис.

Додао је како одојчад и деца до годину дана имају веома танку кожу и да је реакција на сунчеве зраке много драматичнија него код одраслих и да се опекотине јављају јако брзо.

"Са друге стране, већина произвођача и већина дерматолога чак и не препоручује примену било каквих заштитних средстава због тог могућег иритирајућег деловања на кожу, посебно до шест месеци, па и годину дана", напоменуо је доктор.

"Услови на одмору никад неће бити као код куће"

Др Константинидис је оценио како вирусне инфекције у условима глобалног загревања више немају сезонски карактер, а посебно је истакао ротавирус који прави веома тешке инфекције и због чега је и у току кампања да се започне вакцинација и против тог вируса.

"Одмор треба да буде задовољство за све. Са дететом до годину дана, то апсолутно није ни за родитеље. Колико год да имате добре и, да тако кажем луксузне услове, ви никад нећете имати услове као код куће. Та једна година, мислим да је нешто што наши млади родитељи можда могу да пропусте да би им свака наредна можда била задовољство", истакао је др Георгиос Константинидис.

Када је реч о путовању са децом, истакао је да је и то проблематично, нарочито када није сопственим превозом, пошто је ризик на аутобуским и железничким станицама и аеродромима невероватно велики.

Разговор са др Георгијосом Константинидисом у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару