Читај ми!

Колико често би требало да се меримо и шта све утиче на број килограма

Осим о начинима како доћи до здраве телесне тежине, годинама се воде полемике о томе колико често би требало да меримо килограме на ваги, посебно када смо на одређеном режиму исхране и током летње сезоне. Поједини истраживачи кажу да број може да има и негативне последице по наше психичко здраље, док други сугеришу да је једном недељно идеална мера. 

Истраживач са аустралијског Универзитет у Сиднеју Ник Фулер који води клиничка испитивања за губитак тежине, препоручује да се меримо сваке недеље, чак иако не покушавамо да смршамо јер на тај начин контролишемо телесну тежину.

С годинама, поготово у средњим, имамо тенденцију да добијемо од пола до килограм годишње, па гомилање килограма може довести до гојазности уз здравствене проблеме.

Према закључцима из 12 студија, учесници који су се вагали недељно неколико месеци изгубили су од једне до три јединице на Индексу телесне масе (BMI), у односу на оне који су се мерили свакодневно.

Задржавање воде

Наша телесна тежина може да варира у току недеље, а студије кажу да је углавном виша после викенда.

Број на ваги ће ујутру бити већи, посебно ако вечерамо храну богату угљеним хидратима, јер наша тела тада више задржавају воде (три до четири грама воде по граму угљеног хидрата).

Већи број ће бити и ако увече конзуримо засољењу храну, јер и со за себе у организму везује воду.

Такође, било да је реч о 30 грама орашастих плодова или 65 грама немасног меса, све што једемо и пијемо има тежину, што привремено повећава нашу телесну тежину.

Лакши после тренинга

Наша тежина, међутим, има тенденцију да буде нижа ујутру након што је наш унос хране ограничен преко ноћи, као и виша увече након дневног уноса хране и пића. 

Ако се меримо после тренинга, постоји велика шанса да ћемо имати нижу тежину због губитка течности путем зноја. У просеку губимо један литар зноја током једног сата вежбања умереног интензитета.

Хормоналне флуктације код жена, такође, могу да утичу на број на ваги, јер током менструалног циклуса могу да добију од пола до два килограма. 

Престаните ако вас оптерећује

Недељно вагање је чини се најбоље решење, па се препоручује се меримо истог дана у седници, те у исто време, као и у истом окружењу. 

Пречесто мерење, ипак, може да створи опсесију бројем на ваги и да направи више штете но користи. 

Престаните да се вагате у било ком тренутку, ако код вас почне да изазива анксиозност или стрес и ступите у контакт са здравственим радником да разговарате о томе, закључује истраживач Ник Фулер.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару