Читај ми!

Како да натерамо масне ћелије да се сагоревају, научници мисле да имају одговор

Тим америчких научника тестирао је начин да натера одређене масне ћелије да сагоревају калорије, уместо да складиште енергију. У новом истраживању на мишевима, открили су да је могуће претворити постојеће беле масне ћелије у беж масне ћелије које сагоревају калорије. Истраживање би могло да утаба пут новим могућностима лечења гојазности.

Научници са Универзитета Калифорнија у Сан Франциску покушали су да реше корен проблема који их већ дуго мучи. Наше масне ћелије постоје у три основна облика, односно боје – беле, браон и беж.

Белима је примарна намена да складиште енергију, док браон играју кључну улогу у одржавању наше телесне температуре стабилном. Када нам је хладно, ове ћелије сагоревају шећер и маст како би подигле температуру.

Недавно откривене беж ћелије, међутим, могу да обављају функцију обе друга типа ћелија – да складиште или по потреби сагоревају енергију. Беж ћелије се налазе у наслагама белих.

Већи део телесних масних ћелија су беле (највећи део браон ћелија губимо док напунимо прву годину), а ове ћелије су важне као секундаран или хитан извор енергије. Превише ускладиштене беле масти, посебно око абдомена, нажалост је опасан по здравље.

Веће количине беле масти се често срећу код гојазних људи, а хронична инфламација овог ткива може да допринесе другим проблемима, попут дијабетеса типа 2 и срчаних болести.

Дуго времена већ научници покушавају да пронађу начин да пребаце беле масне ћелије у браон или беж варијанту, јер сматрају да би тако могли да спрече или лече постојеће проблеме код великог броја људи.

Наша тела могу да природним путем изврше ову трансформацију, али типично у малим количинама током вежбања или изложености хладноћи. До сада научници нису открили поуздан начин како да „мотивишу“ тело да то уради на већем нивоу.

У најновијој студији, објављеној у Journal of Clinical Investigation, научници су радећи са мишевима открили да протеин КЛФ-15 игра важну улогу у разлици између белих и браон/беж масних ћелија.

Код мишева КЛФ-15 је много више присутан у браон и беж ћелијама у поређењу са белим. Потом су успели да узгоје мишеве код којих су беле масне ћелије биле много ефикасније у преласку у беж.

Каснији експерименти са људских масним ћелијама показали су да реакција КЛФ-15 са посебним рецептором Адрб1 и Адрб2 игра је кључ у контролисању преласка масних ћелија из белих у беж ћелије. Научници сматрају да је могуће направити лек који би могао да покрене тај прелазак код људи.

„Многи су сматрали да то није могуће. Не само да смо показали да је могуће, већ да тај циљ није толико тешко постићи као што смо раније мислили“, истиче један од учесника студије Брајан Фелдман.

Ипак, додаје и да је ово студија на мишевима и да ће бити потребно још испитивања како би овај процес могао безбедно да буде поновљен на људима. На крају би овакав приступ могао да доведе до нових лекова којима би се третирала гојазност и проблеми повезани са њом.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару