Читај ми!

Чувајте храну у фрижидеру, па и воће и поврће, избегните тровање – опасне бактерије не бирају

Када су високе температуре храна се брже квари, бактерије лако стижу у организам и изазивају тровање. Колико дуго држати храну у фрижидеру, како је чувати и шта треба избегавати током врелих дана?

Није лако устати по врућем времену, треба и храну прилагодити високим температурама, а посебно се чувати и тровања. Да ли смемо да се ослањамо на рок трајања када су овако високе температуре или постоји храна која се брже квари без обзира на рок?

Високе температуре и летњи период погодују размножавању многих микроорганизама. Нарочито када је у питању храна животињског порекла, као што су месо и производи од меса, јаја, млеко, млечни производи, риба, морски плодови.

То је храна која је добра подлога за размножавање микроорганизама, а то су повољна температура, повољна влажност и довољно времена за размножавање. Од једне бактерије за седам сати може настати и два милиона нових бактерија“, истакла је др Славица Марис епидемиолошкиња  Градског завода за јавно здравље Београд.

Колика доза микроорганизама је потребна да изазове обољење?

То зависи од врсте микроорганизама. За неке је потребна јако мала инфективна доза, за неке већа. Али зависи и од отпорности организма, немамо сви исту отпорност према неком микроорганизму. Свакако треба водити рачуна где набављамо те намирнице. Осетљиве намирнице као што је месо, месни прерађевине од меса, млеко, млечни производи, искључиво се купују из расхладних уређаја.Свакако постоји ограничење колико се они могу чувати у тим расхладним уређајима“, рекла је епидемиолошкиња.

Ако имате неку намирницу која је контаминирана, која има неки микроорганизам, ако ту намирницу добро термички обрадите у дугом временском интервалу уништићете микроорганизме.

За салмонелу која је један од честих узрочника тровања храном у летњем периоду, потребно је храну обрадити на 56 степени 30 минута, па ће она бити уништена. Препорука је свакако да се храна која се припреми конзумира у року од 30 минута, а најкасније у року од 1 до 2 сата. А ако не, онда би требало свакако да се одложи у расхладне уређаје“, рекла је докторка.

 И воће и поврће треба чувати у фрижидеру

И воће и поврће могу да представљају извор инфекције и подложно тло за неке микроорганизме, за вирусе као што су норовируси. Воће треба добро опрати, а и ољуштити.

Али оно што бих ја препоручила јесте да се храна не спрема за више дана већ се у периодима високох температура, кад је јако топло, предлажу лагани оброци, никако пржени и зачињени, јер то утиче, троши енергију и загрева сам организам. У сваком случају ништа нам неће фалити, да се пар дана, када је вруће, одрекнемо меса, неких намирница који су лако кварљиве", рекла је др Славица Марис, епидемиолошкиња Градског завода за јавно здравље Београда.

четвртак, 27. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару