Читај ми!

Исцрпљеност, топлотни удар, сунчаница... - како да тренирамо за време врућина

Ових дана смењују се високе температуре, киша, пљускови са грмљавином... Шта то значи за оне који се припремају за вежбање, за „Клинику Наздравље“ говорила је др Марија Марковић из Градског завода за јавно здравље.

Физичка активност је нешто што нам је непходно, без обзира на годишње доба, подсетила је др Марковић.Тренинг свакако треба да буде у складу са тренутним телесним способностима.

„Треба да прилагодимо ниво физичке активности условима око нас. Физичка активност, заједно са утицајем велике топлоте којој смо изложени последњих година током лета може довести до топлотних грчева, топлотне исцрпљености, до топлотне синкопе, сунчанице, а може и, ако се вежба док смо директно изложени сунцу да дође до топлотног удара“, изјавила је др Марковић из Градског завода за јавно здравље.

Када се због неадекватног вежбања догоде невољна грчења мишића, посебно ситнијих, немогуће их је контролисати а стање прати осећање нелагоде па и несвестица. Све се то дешава због претераног знојења и мањка електролита.

„Потребно је зато прилагодити се. Или да смањимо интензитет вежбања, или да смањимо време вежбања. Ако дође до топлотних грчева, треба прекинути вежбање, повући се у хладовину и пре свега, надокнадити течност, најбоље течношћу са електролитима, пошто су они неопходни, њих највише губимо знојењем“, објаснила је др Марковић.

Важна надокнада електролита

Др Марковић је додала да је општи савет избегавање боравка на отвореном између 10 и 17 сати.

Каже и да је за време тренинга најбоље изабрати рано јутро или предвече (не непосредно пре спавања) уз адекватну лагану одећу, заштићену главу на пример, качкетом, уз обавезну флашицу воде коју увек треба да имамо код себе.

Воду треба пити чешће и лаганим гутљајима, када смо у интензивном тренингу. Поред воде, препорука су воћни сокови, лимунада...

„Летњи броци треба да буду лагани, мањи и треба да избегавамо љуту, презачињену и превише масну и слатку храну“, саветује др Марковић.

За рекреативце је најбоље да мало смање интензитет вежбања. Када је избор између вежбања на отвореном и вежбања у затвореним климатизованим просторијама, др Марковић каже да је пријатније, када су велике врућине, у затвореном, али не директно испод клима уређаја, и не у простору у коме је температура драстично нижа од спољне.

Онима који не могу да због природе посла избегну боравак на отвореном, др Марковић саветује паузе на пола сата, у хладу, уз хидратацију.

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије