Читај ми!

Вежбање на врућини – да или не?

Каква треба да буде физичка активност у летњим месецима, да ли вежбати ујутру или увече и колико је битна хидратација – питања су која муче све оне који воле да остану активни и током врелих таласа.

Многима вежбање, па и било каква физичка активност, не прија када су температуре високе. У ком периоду дана је најбоље вежбати током летњих месеци?

Све зависи од тога шта коме одговара. Људи који воле да устају раније, дефинитивно треба да вежбају ујутру, пре температурних пикова, који почињу око девет ујутру и трају до касног поподнева“, рекао је тренер Милан Чедић.

Избор места и времена за вежбање

Треба слушати своје тело, пратити притисак и температуру ваздуха. Интензитeт и обим вежбања треба прилагодити условима. Летњи временски период добар је за одржавање форме. Брза шетња, јога, лагано трчање…“, рекао је тренер.

Истиче да је важан и начин исхране, лети се уноси лагана храна са мање калорија, а више се крећемо, па је теже направити неку форму.

Вежбање и старосна граница

Тренинг треба да буде базиран на тренутним телесним способностима. Године нису ограничавајући фактор, али не треба претеривати са интензитетом“, истакао је тренер.

Напомиње да су механизми терморегулације организма на вишем нивоу током летњег периода, појачано је знојење, па треба пре тренинга попити око пола литра воде. Такође треба пити по пар гутљаја течностии током вежбања.

Пре тренинга треба узети сложене угљене хидрате који ће се лагано апсорбовати током тренинга у телу, а даваће нам енергију. То могу да буду овсена каша, банане и мед у комбинацији, орашасти плодови, и количина хране која не треба да буде јака и обимна“, рекао је тренер Милан Чедић.

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије