Читај ми!

Обележава се Национални дан донора, једним племенитим „да" можете продужити неколико живота

У Србији, на трансплантацију органа чека више од 2.000 људи, и одраслих и деце. На чекању је и Закон о трансплантацији органа, јер претходни сазив Скупштине Србије није на дневни ред ставио усвајање измена и допуна. А статистика показује и да су током живота много веће шансе да нам затреба трансплантација него да будемо потенцијални давалац органа. Данас је и Национални дан донора, људи чије су породице у најтежем тренутку одлучиле да кажу једно „да“, и тако продуже и сачувају више других живота, њима непознатих људи.

„Захваљујући једном да, породица је остала на окупу, захваљујући једном да, Нина расте уз свог оца иа Тамара има свог супруга.То једно да је учинило много више од једног живота“, рекао је Младен Тодић коме је трансплантирана јетра.

Тај дан, када је пре осам година у Ургентном центру КЦС-а извршена трансплантација, Младен обележава као свој други рођендан.

„После дуге и тешке болести и борбе за живот, ми смо дочекали нови живот. Када кажем ми, мислим на целу своју породицу“, додао је Тодић, који је четири пута позиван као потенцијални прималац органа, а из петог пута, све се поклопило. Захваљује породици која је дала сагласност за трансплантацију органа, који му је омогућио да настави да живи.

Никола Станојевић је рекао то важно „да“, 2015. године, када се живот његове баке угасио. О њој каже даје била дарежљива и да је помагала многима, тако да, додаје, те њене особине су породици дале сигурност да би она одобрила да се њеним органима сачувају животи; у овом случају је спасено четири живота.

Никола је одрастао уз особу која је иначе имала трансплантацију плућа. На тај начин је могућност донорства имао у виду, и био информисан. Зато сматра да је јако битно подизање свести у том смислу.

Младен, испред удружења „Заједно за нови живот”, каже да је крајње време да се тема донорства врати у фокус. Он апелује на медицинску струку, друштво, државу, медије, али и цркву, да се укључе у подршку овом програму.

„Ако се дуже бавимо сви овом темом, мислим да ће донети резултате и да можемо да се похвалимо добрим резултатима“, истакао је.

Ове године, остварена је једна сагласност породице, и две кадаверичне трансплантације су обављене.

Једанаест породица је питано за сагласност коју они ипак нису дали. Тодић сматра да је то поражавајућа чињеница.

„Могло је да буде спашено 40, до 50 живота најугроженијих са листе чекања од 2.000. Надам се да ће кампања која почиње од Националног дана донора ове године допринети да се та статистика поправи“, нагласио је Тодић.

РТС од 2008. године ради националну кампању о трансплантацији. Било је пре пандемије коронавируса и до 40 донора и више десетина сачуваних живота. Ту је и одговарајући кадар, као и неопходни услови за пресађивање органа.

„Неопходна нам је само ова кампања, да људи схвате да ту нема места предрасудама ни страховима, да схвате да у једном тиму за трансплантацију органа ради 50 здравствених радника, где је проценат малверзације практично испод нуле“, навео је Тодић.

Никола Станојевић на крају каже да је бол због губитка његове баке ублажен сазнањем да њено срце негде и даље куца и спасило животе. Поручује породицама да се одлуче на такав чин који ће и њима олакшати губитак, и који је за дивљење.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије