Читај ми!

Чаша воде за добро јутро – да или не?

Вода за пиће је есенцијални нутријент који наше тело не може само да произведе, већ му је потребан спољни извор уноса. Често се саветује да је добро када се пробудите да попијете чашу воде на празан стомак. Да ли је то начин да се започне дан и да ова навика постане здрава рутина?

Чаша воде за добро јутро – да или не? Чаша воде за добро јутро – да или не?

Испоставило се да одговор није тако једноставан

Око 60 одсто људског тела састоји се од воде, а тај проценат је повезан са старосном доби, полом и нивоом хидратације. Телу је такође потребна вода за подмазивање зглобова, регулисање телесне температуре, пренос хранљивих материја и излучивање. Тело природно губи воду сваког дана кроз нормалне процесе као што су мокрење, знојење, па чак и издисање”, истакла је Кејси Кели, директорка „Медикал хелта”.

На губитак воде у телу утичу вежбање, високе температуре, узимање одређених лекова, па је важно пити воду сваког дана.

Док спавамо не уносимо воду у наш организам који губи течност током сна, па је чаша воде када се пробудимо добра за здравље.

Чаша воде ујутру на празан стомак

Конзумирање воде је веома важно за различите процесе у организму, а у последње време посебно се истиче важност испијања чаше воде чим се пробудимо. 

На празан стомак, пре доручка, чаша воде буди тело и покреће процесе варења, стимулише рад гастроинтестиналног тракта. Корисна је и за цревну микрофлору, за лепшу и чистију кожу.

Да би навика дала позитивне резултате вода треба да буде собне температуре.

Нутрициониста и виша директорка глобалног клиничког истраживања и исхране предузећа „Веит вочерс” Мишел Кардел истиче да је одређена количина воде кључна за здравље целог организма, јер помаже нашем телу да правилно функционише регулисањем телесне температуре, подржавањем пробаве, смањењем оптерећења бубрега и јетре испирањем отпадних материја и оптимизирањем снаге мозга.

Чак и само незнатна дехидрација до два посто може довести до симптома као што су главобоље, вртоглавице, раздражљивост, потешкоће с концентрацијом и умор. Због тога су се појавиле разне теорије о важности воде, а посебно се истиче она која наводи када је пожељно пити воду.

Неки тврде да је питка вода најважнија кад се пробудимо јер тако побољшавамо здравље, изгубимо вишак килограма укључујући још неке користи по здравље.

Наравно, не зна се колико нам је воде дневно потребно, као ни количина којом започињемо дан.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи