Читај ми!

Геродонтологија – Како се стоматологија прилагођава све старијој популацији

Европски конгрес геродонтолога има задатак да говори о томе какво је здравље зуба и уста старијих људи. Конгрес се одржава на Стоматолошком факултету у Београду.

Због тога што рапидно расте популација старијих особа, и стоматологија мора да се прилагоди демографском тренду. О томе су за РТС говорили докторка Александра Поповац и доктор Ивица Станчић.

„Геродонтологијом, односно протетиком пацијената старијих доби, бавим се скоро 20 година. Ето, нека круна тог рада је периоду 2009. године и књига Стоматолошка геродонтопротетика, када ми је Александра ту била десна рука, да та књига угледа светло дана. Јер смо пацијенте старије доби доживљавали и санирали из протетског аспекта у обичним процедурама циркуларне протезе или неке друге протезе. Међутим, време, технологије, литература и наше искуство већ мењају тај спектар индикација. Па ето, у том смислу су кренула и наша истраживања са радовима које су, слободно могу рећи, Александра ће потврдити, високо цитирани у научним часописима. Тако да се однос и стратегија према овом делу популације у смислу терапије доста променила, односно иновирала”, рекао је др Ивица Станчић.

Неке демографске пројекције указују да ће трећина човечанства 2025. године бити старија од 65 година. Са старењем расту и стоматолошки проблеми, и морају да се и стратешки поставе нови оквири друштва за унапређење те стоматолошке здравствене заштите.

Мултидисциплинарни приступ

Докторка Александра Поповац је, каже, имала прилике да сарађује са колегама из иностранства и да види на колико је високом нивоу геростоматологија у појединим европским и светским државама. Европски конгрес геростоматолога ове године одржава се у Београду.

„То је за нас једна велика част и одговорност и наш први задатак је био да направимо неку врсту промоције на овом подручју, јер иако се ми бавимо, ето више од 10 година имамо и других стручњака у Србији које се тиме баве, некако није довољно издвојена и препозната као потребна дисциплина у стоматологији, што се сад овим конгресом мења и имамо велики одзив људи из Србије, из региона”, рекла је др Поповац.

„Јако је добро што нам долазе колеге где је геродонтологија на једном завидном нивоу, што у смислу примене самих иновативних метода у лечењу старијих особа, стоматолошком третману, толико и у организацији здравственог система, система здравствене заштите, организације здравствене службе и да можемо заиста да неке ствари научимо од њих, да нам пренесу нека позитивна искуства. То су пре свега колеге из Белгије, из Холандије, из Јапана, из Швајцарске, тако да се радујемо овој размени знања и искуства“, додала је докторка Поповац.

„Мислим да дефинитивно са развојем ове дисциплине да и предмет геростоматологија треба да заузме неку своју позицију коју заслужује. Тренутно је она нама изборни предмет на Стоматолошком факултету у Београду, мада дефинитивно свака нова акредитација ће сигурно и имати у виду напредак сваке дисциплине, тако да ће, претпостављам, и геростоматологија наћи место да буде можда чак и обавезни предмет за наше студенте“, нагласио је др Станчић.

Докторка Поповац је додала да су знања из свих области стоматологије осим дечје стоматологије, а то су орална хирургија, ресторативна стоматологија, ендодонција, имплантологија, стоматолошка протетика, потребне да би се адекватно збринула старија популација.

„Данас имамо више опција, али нам треба више и знања да то применимо и треба нам тај индивидуални приступ за сваког пацијента да нађемо шта је оно што је најбоље за њега. А да бисмо то умели, морамо да имамо довољно и теоретског знања и практичног да бисмо то применили, да бисмо узели у обзир њихова нека општа обољења и стања. Продужава се животни век, али нажалост, ако гледамо и глобално, орално здравље глобално није пуно боље и опште здравље није пуно боље. Значи, морамо и узети у обзир све те факторе када одлучујемо о третману”, каже др Поповац.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије