Да ли треба узимати суплементе гвожђа – шта каже наука

Ако имате анемију због недостатка гвожђа, требало би да узимате суплементе гвожђа, али докторка Триша Париша својим пацијентима саветује да га не узимају сваки дан. Истраживања су показала да узимање суплемента гвожђа сваки други дан може оптимизовати апсорпцију гвожђа – и може ублажити нежељене ефекте као што су мучнина и затвор.

Да ли треба узимати суплементе гвожђа – шта каже наука Да ли треба узимати суплементе гвожђа – шта каже наука

Гвожђе је есенцијални микронутријент који помаже у производњи здравих црвених крвних зрнаца. Људи са недостатком гвожђа често се осећају исцрпљено. Некима је тешко да дођу до даха, или примећују бледило коже. Недостатак гвожђа такође може довести до убрзаног рада срца, главобоље и потребе за необичном врстом намирница.

Нормално је да се мала количина залиха гвожђа у телу губи кроз кожу или током менструације. Али може доћи до развоја анемије због недостатка гвожђа (што је један од неколико облика анемије) ако се изгуби више него што се апсорбује кроз исхрану. Анемија услед недостатка гвожђа је стање у којем црвене крвне ћелије нису у стању да ефикасно преносе кисеоник до остатка тела. Карактерише га и низак ниво гвожђа и црвених крвних зрнаца и дијагностикује се тестом узорка крви који укључује комплетну крвну слику и панел гвожђа.

Мала деца, људи који имају тешке болести или труднице, као и старији људи треба да буду посебно опрезни. Студија објављена прошле године у Аналима интерне медицине открила је да је једна од четири здраве одрасле особе, старости 70 и више година, развила анемију у року од пет година од почетка истраживања и да узимање мале дозе аспирина дневно повећава тај ризик за 20 процената.

Шта узрокује низак ниво гвожђа?

Трудноћа: Током трудноће, потребе за гвожђем се умножавају да би подржале мајку и фетус који расте (као да је трудницама потребан још један разлог да се осећају исцрпљено), па спада у рутински преглед током трудноће. Узимање суплемента гвожђа је безбедно током трудноће и током дојења.

Губитак крви: Обилно крварење током менструације или из гастроинтестиналног тракта (које можда није увек приметно у столици) доводе до исцрпљивања залиха гвожђа. Необјашњива анемија због недостатка гвожђа је чест разлог за колоноскопију (а често и горњу ендоскопију) јер може бити индикација рака.

Проблеми са апсорпцијом гвожђа: Одређена медицинска стања отежавају апсорпцију гвожђа из наших црева – на пример, после баријатријске хирургије, целијакије, запаљенске болести црева или гастритиса (који постаје све чешћи како старимо). У зависности од стања, некима ће можда бити потребно интравенозно убризгавање гвожђа уместо оралног суплемента.

Исхрана сиромашна гвожђем: Одређене биљке као што су спанаћ или махунарке су богате гвожђем. Међутим, наша тела много ефикасније апсорбују гвожђе које се налази у месу и риби. Људи на веганској исхрани могу бити изложени већем ризику од недостатка гвожђа, али то је обично ублажено у појединим земљама где су намирнице попут житарица и брашна генерално обогаћене гвожђем.

Прави начин да узимате суплементе гвожђа

Докторка Триша Париша препоручује неколико начина да учините суплементе гвожђа ефикаснијим:

Узмајте их на празан стомак: Узимање суплемента сат времена пре јела или два сата после јела ће помоћи да се максимизира апсорпција.
Прогутајте га са чашом сока од поморанџе - и прескочите млеко и кафу: витамин Ц подстиче апсорпцију гвожђа стварајући киселије окружење које помаже да се гвожђе раствара.

Насумично контролисано испитивање из 2020. показало је да суплементација витамином Ц у облику таблета није побољшала апсорпцију гвожђа, али унос здраве количине витамина Ц у исхрани, као што је сок од поморанџе, може повећати апсорпцију гвожђа четири пута.

С друге стране, храна и пића која садрже калцијум, укључујући млеко и јогурт, и пића која садрже полифенол, као што су чај и кафа, могу смањити апсорпцију гвожђа. У реду је да их конзумирате у друго време у току дана - али избегавајте их отприлике у исто време када узимате суплемент гвожђа.

Помозите себи благим лаксативима: Затвор је један од најчешћих разлога зашто људи престану да узимају гвожђе. Зато се пацијентима препоручује да превентивно узимају благе лаксативне препарате док су на суплементацији гвожђем.

Размислите о узимању антацида: Антациди, препарати који неутрализују хлороводоничну киселину у желудачном соку, могу да ометају апсорпцију гвожђа јер смањују киселост. Многи имају навику да користе ове препарате дуже него што је заиста потребно, зато у консултацији са лекаром треба видети да ли можете да смањите дозу или потпуно искључите ову врсту препарата.

Избегавајте капсуле са ентеричним омотачем: Капсуле са специјалним омотачем који има намену да се избегне деградација лека у раној фази дигестивног тракта – у теорији звуче добро, али зато што се гвожђе апсорбује у првим деловима танког црева, таблете могу допринети да оно заобиђе то кључно подручје, тако да нећете апсорбовати онолико колико би требало.

Шта је важно знати

Анемија услед недостатка гвожђа може да се јави постепено и неприметно – често током неколико месеци – тако да може бити тешко тачно одредити када сте почели да се осећате другачије. Неке од жена које иначе имају обилне менструације често осећај умора доживљавају као нормалну појаву, мислећи да су једноставно ван форме.

Анемија због недостатка гвожђа се може решити (обично прилично лако), али морамо да истражимо њен узрок и лечимо је, ако можемо. У супротном, људи са дуготрајним недостатком гвожђа су у опасности од срчаних проблема и честих инфекција.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије