Светски дан без дуванског дима 2024: Заштита младих од утицаја дуванске индустрије

И овог 31. маја, на Светски дан без дуванског дима, СЗО и институције јавног здравља из целог света окупиће се како би подигли свест о штетном утицају дуванске индустрије на младе.

Светски дан без дуванског дима 2024: Заштита младих од утицаја дуванске индустрије Светски дан без дуванског дима 2024: Заштита младих од утицаја дуванске индустрије

Тема овогодишњег обележавања Светског дана без дуванског дима усмерена је на заштиту деце од утицаја дуванске индустрије. Циљ је да се обезбеди платформа за младе људе, креаторе политике и заговорнике контроле дувана на глобалном нивоу да расправљају о овом питању и да подстичу владе да усвоје политике које штите младе од манипулативних пракси дуванске и сродних индустрија.

Иако се број пушача смањио током година, мора се учинити више на заштити ових рањивих група, наглашава Светска здравствена организација.

Према подацима из 2022. године, широм света најмање 37 милиона младих људи старости од 13 до 15 година користи неки облик дувана. У Европи 11,5% дечака и 10,1% девојчица овог узраста су корисници дувана (4 милиона).

Зашто дуванска индустрија циља на младе

Да би наставила да зарађује милијарде долара прихода, дуванској индустрији је потребно да сваке године замени милионе купаца који умиру и оне који престану да пуше. Да би постигла овај циљ, ради на стварању окружења које промовише прихватање дуванских производа међу следећом генерацијом, укључујући слабу регулативу како би се осигурало да њени производи буду доступни и приступачни.

Индустрија такође развија производе и тактике оглашавања који су привлачни деци и адолесцентима, допирући до њих путем друштвених медија и платформи за стриминг.

Производи као што су електронске цигарете и никотинске кесице постају све популарнији међу младима. Процењује се да ће 12,5% адолесцената у Европи користити електронске цигарете у поређењу са 2% одраслих. У појединим земљама, стопе употребе оових цигарета међу школском децом су два до три пута веће од стопа пушења цигарета.

Дуванска индустрија намерно продаје смртоносну зависност младим људима, стога на Светски дан без дуванског дима 2024 СЗО позива владе и заједницу за контролу дувана да заштите садашње и будуће генерације и да сматрају дуванску индустрију одговорном за штету коју узрокује.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије