Читај ми!

Мултипла склероза – чешћа је код жена и јавља се између 20. и 40. године живота

Обележава се Светски дан посвећен оболелима и борби против мултипле склерозе. Који симптоми упозоравају, и како данас изгледа лечење оболелих у Србији ? Мултипла склероза је хронична неуролошка аутоимуна болест која се два пута чешће јавља код жена него код мушкараца. Број оболелих у Србији је у порасту, и тренутно око 9.000 пацијената живи са мултипла склерозом. Најчешће се јавља између 20-те и 40-те године живота.

Професор Ранко Раичевић, из Удружења неуролога Србије и начелник Клинике за неурологију ВМА, истакао је да је мултипла склероза хронична дегенеративна аутоимуна болест. Срж проблема је хронична упала овојнице нерава који због тога не носе импулсе онако како треба и где треба, па се јављају испади у неуролошкој сфери.

„Болест се зато зове мултипла склероза, јер има једну клиничку особину да се јавља на различитим местима у централном и периферном нервном систему и у различито време. У руској језику се зове вишежаришна склероза јер може да захвати и мали мозак и белу масу хемисфере. 

У клиничком смислу она представља мимикрију и практично може да имитира свако неуролошко обољење. Практично се јављају сметње вида, слабост екстремитета, хода, гутања. Због тога је права дијагностика прави оријентир“,рекао је професор Раичевић.

Истиче да сада свака општа болница у Србији има магнетну резонанцу, која је кључ овог обољења. У свим центрима је оспособљена служба неурологије, а сваки неуролог је кључ ове болести.

Више од половине болесника са овом дијагнозом добија добру и ефикасну терапију. Она доноси нешто у шта нисмо у неурологији веровали, она успорава и модификује болест, па чак и зауставља болест. Неурологија је у последњих 20 година невероватан помак“, напомиње професор.

Квалитет живота је најбољи показатељ успешности лекара и лечења

Напомиње да је потребно да све зграде треба да имају и приступ пацијената са овом болешћу. Такође, да као струка треба имати сталну емпатију за потребе и патње ових људи. Квалитет живота је јако важан и најбољи показатељ наше успешности.

Ако ми имамо високоефективну терапију, а не разумемо њихове сметње, њихове страхове… Чест пратилац мултипле склерозе је депресија,тремор, спазам, невољни покрети, то онеспокојава пацијенте“, истакао је проф.др Ранко Раичевић, председник Удружења неуролога Србије, директор Клинике за неурологију ВМА.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару