Читај ми!

Плава риба уместо црвеног меса спасла би 750.000 људи годишње

Јапански и аустралијски научници тврде да ћемо спречили настанак многих болести и спасти 750.000 људских живота годишње ако црвено месо заменимо плавом рибом – харингама, сардинама, инћунима.

У Великој Британији смањена је потрошња црвеног меса за осам одсто, па се претпоставља да ће у следећих 26 година бити мање срчаних болести и смрти од обољења срца и крвних судова чак 10 одсто“, истакли су јапански научници који су студију спровели у 130 земаља света, чији резултати су објављени у часопису BMJ Global HealthОвакав концепт исхране највише би имао успеха у земљама у развоју.

Плава риба богата је протеинима, незасићеним масним киселинама (омега-3 масне киселине), витамином Д и витаминима Б комплекса.

Омега-3 масне киселине смањују ниво холестерола, чисте крвнe судовe и регулишу крвни притисак и спречавају настанак тромба.

У свету се поједине врсте рибе слабијег квалитета користе за добијање рибљег брашна и рибљег уља који се даље користе за прехрану квалитетне рибе – лососа и пастрмке.

Како бисмо допринели побољшању здравља људи, али и здравља планете, требало би да избегавамо црвено месо и окренемо се здравој и еколошки прихватљивој храни“, истакли су истраживачи.

У поређењу са црвеним месом, морски плодови не само да обезбеђују веће концентрације есенцијалних хранљивих материја већ и спречавају ширење неких болести.

Хроничне болести биле су узрок 70 одсто свих смртних случајева у свету у 2019. години, укључујући болести кардиоваскуларног система, рак црева, дијабетес и мождани удар.

Користећи податке о риболову, тим научника је предвидео потрошњу црвеног меса у наредним деценијама у 137 земаља широм света, са препоруком да се плава риба користи у исхрани као замена за црвено месо до 2050. године.

Предложена промена у исхрани могла би да спречи између 500.000 и 750.000 смртних случајева у свету до 2050. године, посебно од срчаних болести.

Британска национална здравствена служба (NHS) подсећа да су говедина, јагњетина и свињетина саставни део здраве исхране. Али ако се дневно конзумирају велике количине таквог меса уз додатак месних прерађевина попут шунке, сланине и усољене говедине, резултат може бити повећан ризик од развоја рака црева и бројних других болести.

Истраживачи су истакли да треба ограничити потрошњу црвеног меса, које изазива велике емисије гасова стаклене баште и да је потребно прећи на здраву и еколошки прихватљиву храну. Крајњи циљ је смањење хроничних болести повезаних са исхраном у наредним деценијама.

уторак, 05. новембар 2024.
14° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње