Муче вас килограми – шта нам даје осећај ситости, а после које хране смо и даље гладни

На вишак килограма у нашем организму и појаву гојазности могу утицати различити фактори. Узрок је углавном у начину исхране и одређеној врсти намирница. У модерном свету који је ужурбан, популарна је брза храна, као и оброци „с ногу“. Овакав начин исхране, додаје нам килограме.

Муче вас килограми – шта нам даје осећај ситости, а после које хране смо и даље гладни Муче вас килограми – шта нам даје осећај ситости, а после које хране смо и даље гладни

О мистеријама начина и квалитета исхране своје пацијенте саветовала је Мери Сабат, дијететичар са Универзитета у Делаверу. Верујем у изреку 'да си оно што једеш', а нажалост, стандардни амерички начин исхране чини нас болеснима и дебелима. Помажем људима да науче како да усвоје промене које се трајно уклапају у њихов животни стил“, истакла је Мери Сабат.

Дијететичари предлажу да из исхране избаците неколико намирница и на тај начин помогнете телу да се опорави.

Гојазност погађа стотине милиона људи широм света. А последња истраживања дају драгоцен увид у то како се ризик од гојазности може смањити на релативно једноставан начин – само ако једемо своје оброке неколико сати раније.

Треба избегавати састојке као што су рафинисани шећери, трансмасти, вештачки заслађивачи, производи од прерађеног меса. Већина ових производа повезана је са инсулинском резистенцијом, повишеним нивоом холестерола и већим ризиком од срчаних болести и повећања телесне тежине.

Мери Сабат је открила да су инстант резанци или нудле, пецива и слатке житарице, прерађени месни производи, скоро увек доводе до повећања телесне тежине ако се конзумирају у прекомерној количини.

Рафинисани шећери

Рафинисани шећери су заслађивачи који се додају храни и пићима ради побољшања укуса. Неке популарне врсте рафинисаног шећера укључују шећер од трске, фруктозу, кукурузни сируп и агаву.

Конзумирање исхране богате додатним шећерима, као што су они који се налазе у заслађеним пићима, слатким житарицама и печеним производима, може довести до повећања телесне тежине и хроничних здравствених стања, укључујући болести повезане са гојазношћу, као што су дијабетес и болести срца.

Вишак рафинисаног шећера може изазвати повишену телесну тежину и гојазност, због превише калорија, а недовољно хранљивих материја.

Трансмасти

Још један прерађени састојак који може довести до повећања телесне тежине и других здравствених проблема су трансмасти или трансмасне киселине. То су незасићене масти које се налазе у храни, као што је смрзнута пица.

Док се мали трагови трансмасти природно јављају у храни, велике количине се често налазе у прерађеној храни. Конзумирање велике количине трансмасти из одређених намирница може да доведе до нежељеног повећања телесне тежине и повећања предиспозиција за ризик од дијабетеса, срчаних болести и других здравствених проблема.

„Студије су такође откриле да трансмасти повећавају упалу у телу, што може да буде окидач за друге здравствене проблеме. Храна богата трансмастима успорава метаболизам“, истакла је Мери.

Уместо прерађене хране са високим садржајем трансмасти, препорука је храна направљена од целих житарица и здравих уља.

Цела зрна као што су киноа или зоб су препуна витамина, минерала, влакана, протеина и антиоксиданата који могу да помогну код мршављења, јер нам дају осећај ситости током дугог временског периода“, истиче дијететичарка.

Здрава уља, попут маслиновог или кокосовог уља, садрже есенцијалне масне киселине и низ корисних антиоксиданата који могу да помогну код смањења упала, промовисања здраве функције мозга и повећања нивоа енергије. Ова уља су здравија ​​за кување од других врста уља.

Вештачки заслађивачи

Слично рафинисаним шећерима, вештачки заслађивачи се користе као замена за шећер да би се смањио унос калорија. Они могу бити штетни за губитак тежине, због „њихове способности да промене начин на који наша тела регулишу хормоне апетита“. Могу и да допринесу инсулинској резистенцији и успорењу метаболизма, што може изазвати хроничне здравствене ризике за настанак болести, истичу истраживачи.

Препорука је користити мед као природни заслађивач који има нутритивне предности, а истовремено задовољава жељу за слатким. Садржи витамине, минерале, антиоксиданте, ензиме, аминокиселине и полифеноле потребне за добро варења и смањења упала у телу“, истакла је дијететичарка.

Месне прерађевине

Производи од прерађеног меса често су богате нездравим мастима, натријумом и конзервансима, што им даје предиспозицију да нам њихова употреба повећа телесну масу.

Препорука је свеже или сушено воће, хумус, орашасти плодови, семенке, грчки јогурт, сир, тврдо кувана јаја као извор протеина и здравих масти.

Инстант нудле

Инстант резанци, брзи и лаки оброци обично садрже мало хранљивих материја и влакана, због чега се осећате мање задовољним и склоним преједању.

Инстант резанци су пуни натријума, нездравих масти и често вештачких адитива који могу да подстакну складиштење масти.

Поред тога, прекомерни садржај соли у инстант резанцима може довести до задржавања воде и надимања, што може дати лажан утисак да добијате на тежини.

Житарице за доручак

Обично пуне додатог шећера, без неопходних влакана и протеина који нас чине ситим и дају нам енергију за део дана.

Конзумација житарица за доручак је повезана са различитим здравственим проблемима као што је повећање телесне тежине, због чега је препоручљиво да се одлучите за хранљивије опције за доручак које обезбеђују трајну енергију и боље подржавају контролу тежине.

Пакована пецива

Пакована пецива, као што су мафини и колачићи, укусне су посластице које често садрже много шећера, нездравих масти и рафинисаног брашна. Ови састојци могу допринети повећању тежине, ако се често конзумирају.

Крофне и друга пецива често садрже трансмасти, рафинисано брашно и додане шећере који могу да подстичу накупљање висцералне масти. Прекомерна конзумација упакованих пецива може довести до претераног уноса калорија и повећања телесне тежине, па је опрез неопходан, ако чувате идеалну линију и здравље.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво