Употреба дувана опада широм света, упркос напора дуванске индустрије да преокрене тренд, каже СЗО

Број одраслих корисника дуванских производа последњих година је у сталном паду, саопштила је у уторак Светска здравствена организација, али је упозорила да дуванска индустрија напорно ради на преокретању тог тренда.

Употреба дувана опада широм света, упркос напора дуванске индустрије да преокрене тренд, каже СЗО Употреба дувана опада широм света, упркос напора дуванске индустрије да преокрене тренд, каже СЗО

У 2022. години, отприлике једна од пет одраслих особа широм света била је пушач или је конзумирала друге дуванске производе, у поређењу са 2000. годинином, када се једна од три особе била пушач. саопштила је здравствена агенција Уједињених нација.

Нови извештај који се бави трендовима у преваленци употребе дувана између 2000. и 2030. године показао је да 150 земаља успешно то смањује, додаје се у извештају СЗО.

Саветује се опрез

Али док стопа пушења опада у већини земаља, СЗО је упозорила да се очекује да ће смртни случајеви узроковани дуваном остати и даље високи у наредним годинама.

Тренутно се процењује да употреба дувана убија више од осам милиона људи сваке године, укључујући око 1,3 милиона непушача који су изложени пасивном пушењу, показују статистике СЗО.

„Земље које спроводе снажне мере контроле дувана могу да очекују да ће чекати око 30 година између окретања стопе преваленције са повећања на смањење и заокретања у броју смртних случајева од дувана“, наводи се у извештају од уторка.

И док се број пушача стално смањује, СЗО је саопштила да ће вероватно бити пропуштена прилика да се достигне циљ да се број корисника дуванских производа смањи за 30 одсто у периоду од 2010. до 2025. године.

Очекује се да ће 56 земаља широм света постићи тај циљ, укључујући Бразил, који је већ смањио употребу дувана за 35 одсто од 2010. године.

У шест земаља дошло је до пораста употребе дувана од 2010. године -- Република Конго, Египат, Индонезија, Јордан, Молдавија и Оман.
Све у свему, свет је на путу да смањи употребу дувана за четвртину у периоду од 15 година до 2025. године, наводи се у извештају.

Дуванска индустрија не седи скрштених руку

Славећи напредак који је постигнут, СЗО је упозорила да дуванска индустрија не намерава да се повуче.

„Добар напредак је постигнут у контроли дувана последњих година, али нема времена за задовољство“, рекао је Рудигер Креш, директор одељења СЗО за промоцију здравља.„Запрепашћен сам на шта је све дуванска индустрија спремна да оствари профит науштрб небројених живота“, додаје Креш.

„Видимо да у тренутку када влада помисли да је победила у борби против дувана, дуванска индустрија користи прилику да манипулише здравственом политиком и продаје своје смртоносне производе.“

СЗО је позвала све земље да одрже и ојачају политику контроле и да се боре против „уплитања дуванске индустрије“.

Посебан фокус, каже се, требало би да буде на прикупљању бољих података о употреби дувана међу адолесцентима, посебно за новије такозване бездимне производе.

У извештају се наводи да у просеку око 10 одсто младих од 13 до 15 година широм света користи једну или више врста дувана.
То износи најмање 37 милиона адолесцената, укључујући најмање 12 милиона оних који користе нове бездимне дуванске производе.

Али у извештају се наглашава да су ови бројеви потцењени јер више од 70 земаља не даје никакве податке.

Ово је врло забрињавајуће јер „земљама су ови подаци неопходни како би се супротставили тврдњама дуванске индустрије да адолесценти нису на мети као нови клијенти", наводи се у извештају.

Доступни подаци указују да индустрија покушава да поткопа напоре земаља да одврате младе људе од употребе дуванских производа.

„Млади људи и даље пријављују редовну употребу производа, лак приступ њиховој куповини и ниску забринутост да ће постати зависни“, наводи се у извештају.

„Прикупљање података од адолесцената о њиховом знању, ставовима и пракси је најмоћнији начин за борбу против индустрије и обликовање ефикасних политика које спречавају почетак употребе дувана“, стоји у закључку извештаја Светске здравствене организације.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво