Нервозна црева – поремећај који може да нам загорча живот

Здравствени проблем модерног доба су „нервозна црева“ или "синдром иритабилног црева". Због све бржег начина живота, нередовне исхране, стреса, пестицида у воћу и поврћу, поремећај наше цревне флоре је и код одраслих и код деце готово известан. Према последњим истраживањима синдром "нервозних црева" погађа око 18 одсто популације и сваке године овај проценат је у порасту. Како умирити нервозна црева?

Поремећај "нервозних црева" назива се и „синдром иритабилног црева“, а погађа око 18 одсто популације. Сваке године све више људи има овај синдром.

То је функционални поремећај дигестивног система а симптоми укључују грчеве, болове у доњем делу стомака, надутост, гасове, неретко пролив или затвор, промене у облику и боји столице, надимање, нетолеранцију на храну, умор и проблеме са спавањем, анксиозност и депресију.

Индивидуални узроци али и симптоми

Узроци настанка овог синдрома су неправилна исхрана, стрес, лош сан, генетска предиспозиција. Само мали број људи са овим проблемом  има симптоме који могу бити веома озбиљни. Неки људи могу да контролишу ове симптоме тако што воде рачуна о исхрани, начину живота и стресу.

Тежи симптоми лече се лековима. Нервозна црева нису узрок промена у цревном ткиву нити ово стање повећава ризик од рака дебелог црева, наглашавају лекари. Промене цревних бактерија као и дисбаланс између добрих и лоших бактерија у цревима могу да изазову појаву „нервозних црева“, иако су узроци за њихов настанак различити и индивидуални, наводе стручњаци.

Жене имају теже симптоме

Према статистикама, жене су изложеније овом проблему због близине цревног система и гениталног тракта, који је такође подложан поремећајима и дисбалансу добрих и лоших бактерија.

Људи који покушавају да ублаже овај поремећај често се жале да им је нарушен квалитет свакодневице и нормалног живота.Зато избегавају да једу и пију на јавним местима, избегавају дуга путовања, дружења, а некима је и одлазак на посао ноћна мора јер често морају да иду у тоалет. Ако су симптоми учестали, савет је посета гастроентерологу.

Решење - промена у начину живота

Промене у начину живота, као што су исхрана са мало угљених хидрата, избегавање стреса, вежбање, узимање пробиотика и одржавање хидратације могу да помогну и ублаже симптоме.

Стручњаци саветују да  треба избегавати дигестивне стимулансе попут кофеина, алкохола и слатких пића.

Препорука је да се једе више рибе, воћа и поврћа. Месо је неопходно у исхрани, јер су нашем телу потребни протеини и беланчевине. Препорука неких гастроентеролога је маст у исхрани. Најважније је да се не гладује и не прескачу оброци, јер се редовном исхраном постиже добар баланс у цревима.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару