Читај ми!

Убрзавају пулс и покрећу низ реакција у организму – знате ли шта све садрже енергетска пића

Све више младих, још као малолетници, доживљава срчане ударе због нездравог начина живота, пре свега обилне конзумације енергетских пића која се слободно продају у трговинама и киосцима, неретко и испред школа. Најгоре од свега је што на журкама и у изласцима мешају енергетска пића са алкохолом, неки чак и са наркотицима. Докторка Сања Мирковић, специјалиста медицине спорта на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, наглашава да су енергетска пића јако комплексна и сложена тема.

Убрзавају пулс и покрећу низ реакција у организму – знате ли шта све садрже енергетска пића Убрзавају пулс и покрећу низ реакција у организму – знате ли шта све садрже енергетска пића

Кад год је нешто актуелно, ми волимо то и да пробамо, и да видимо, и да купимо, и да имамо, а тако је и с енергетским пићима, наводи гошћа Јутарњег програма, др Сања Мирковић. Проблем са енергетским пићима је веома комплексан, без обзира да ли се посматра из угла свакодневног живота или из угла науке и медицине.

„Кад се погледа састав, што топло препоручујем сваком младом човеку, пре него што унесе било шта у своје тело, да погледа састав, мада и то може бити варка ако нисмо довољно информисани о нечему што уносимо“, напомиње докторка.

Када се погледа састав енергетских већина ће препознати кофеин и таурин, нешто што улази у састав чаја, кафе, какао. Међутим, суштина је у саставу и у концентрацији, али и у количини конзумирања неке намирнице, наглашава др Мирковић.

„Тако да једна намирница кад се конзумира како треба у одређено доба дана и у одређеној количини, она може позитивно утицати на наше тело. Међутим, ако се уноси на погрешан начин у комбинацији са неким другим намирницама и пре свега у великим количинама, може бити изузетно штетно."

Утицај енергетских пића на срчани ритам

Изненадна срчана смрт, не само у спорту, него и генерално међу младима, је нешто што постаје све чешћа тема, нажалост и о томе треба причати мало више и водити рачуна много више, како би и млади размислили више о овој теми, сматра докторка.

Ова пића убрзавају срчани ритам. Организам младих је осетљив. Не каже се без разлога да је период до 20 и неке године најосетљивији период. Не мисли се само емотивно и психички, већ и физички у здравственом смислу. Јер је наше тело просто још увек у процесу развоја. И све утиче другачије и додатно него код одраслих већ формираних људи“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Супстанце које се налазе у енергетским пићима убрзавају пулс и доводе до низа реакција у организму. У појединим енергетским пићима може се видети да садрже читав спектар витамина Б, који могу бити корисни, међутим, они су такође покретачи низа реакција и низа метаболичких процесау нашем телу, објашњава докторка.

„Може доћи до претеране разградње масти, угљених хидрата. То може довести даље до низа других последица, и што је још важније, до дехидратације, а још у комбинацији са алкохолом, до још веће дехидратације. Онда то утиче на наш кардиоваскуларни систем, просто на крвоток, на срце. Ако се на то придружи и неко обољење кардиоваскуларног система за које тај млади човек и не зна, онда, наравно, да причамо о озбиљним последицама на наше тело и понашање“, истиче др Сања Мирковић.

Постоје ли симптоми да енергетско пиће штети нашем организму

Симптоми штетног дејства енергетских пића, нажалост често могу бити прикривени данашњим брзим начином живота, тако да млади обично помисле да се лоше осећају због напетости и нервозе, да им срце лупа због неиспаваности и стреса и слично. А то су неки од симтома који могу бити изазвани енергетским напицима – убрзан рад срца, нервоза, паника, гастроинтестинални проблеми у смислу повећане активности црева итд, објашњава докторка.

„Мора се обратити пажња и повезати узроке и последице, размислити мало. Шта је то што сам урадио и што није оно што радим свакодневно, да се осећам овако нелагодно у свом телу да не могу да заспим, да ми лупа срце, да имам осјећај да ће да искочи из груди“, додаје др Мирковић.

Недостатак научних радова на ову тему

Приметно је да велики број научних радова који се баве темом енергетских напитака у ствари финансирају компаније које производе ова пића, али и то да студије нису нарочито поуздане јер су имале мали узорак и нису обухватале довољно аспеката ове теме.

У Великој Британији су се највише бавили овом темом јер генерално имају велики проблем са младима и алкохолом, као и претераним конзумирањем енергетских напитака.

„Занимљив је податак да од укупне количине кафе која се произведе на свету сваке године, највећи део иде за ове енергетске напитке“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Научно је доказано да доза од 200 до 400 мг кофеина дневно одраслој особи не може да нашкоди – што је отприлике једна већа шоља кафе дневно. Међутим, све преко тога зависи од организма до организма и од метаболизма до метаболизма, а то посебно важи за децу и адолесценте.

Исто тако, енергетска пића су препуна шећера који не ствара само проблеме у кардиоваскуларном систему, већ доводи до појаве дијабетеса и низа других обољења.

Енергетски напици нам у ствари поручују да се брзо и лако може доћи до нечега што нам прија. Можда и може, али то врло кратко траје, а последице су дугорочне“, истиче на крају гостовања у Јутарњем програму, др Сања Мирковић, специјалиста медицине спорта на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару