Читај ми!

Може ли се коса опоравити народним лековима

Коса је симбол лепоте, али је често и показатељ стања организма. Да ли вас забрине када приметите да опада све више, мења квалитет и губи сјај? Шта се може урадити да се она опорави, али и када је тренутак да се реагује и обрати лекару како би се спречила ћелавост, за „РТС Ординацију“ то је разјаснила др Гордана Кука Епстин, специјалиста пластичне хирургије.

Колико често треба прати косу?

Др Гордана Кука Епстин каже да косу треба прати што ређе, идеално једном недељно, уколико се не упрља раније. Објашњава и да масноћа косе зависи од тога шта једемо, али и од тога које козметичке препарате користимо.

Пре неколико месеци је изашла студија где каже да се карцином грлића материце може добити од коришћења спреја за косу и сувог шампона због великог броја токсичних материја које садржи. Жене просечно стављају и до 15 козметичких производа (шминка, дезодоранси, спрејеви за косу, лосиони...), што никако није добро и потребно је смањити тај број због много хемикалија које остављају на телу“, истиче др Кука Епстин.

Шта утиче на појачано опадање косе?

„Стрес је веома важан чинилац код опадања косе. Ми имамо неке типове опадања косе који су директно узроковани стресом, то имамо оно у народу кад каже оседео преко ноћи, значи неки стрес је организам преживео и то се рефлектовало на коси“, рекла је др Гордана Кука Епстин и додала да су главни фактори стрес, лоша исхрана, пушење, недостатак адекватног сна, недовољна физичка активност. Све то може довести до хормоналног дисбаланса, што доводи до опадања косе.

Могу ли народни лекови да спрече опадање косе?

Докторка каже да народни лекови могу да помогну и да их и сама прописује, као на пример, да се коса на крају испере чајем од коприве или да се користе маске од кокосовог уља. Кокосово уље је јак антиоксиданс који помаже у хигијени власишта. Такође, каже да шампон доприноси само изгледу косе, али да не даје неки већи ефекат.

Шта треба урадити када коса опада више него раније?

Др Гордана Кука Епстин саветује да се код опадања косе које се интензивирало пронађе лекар који се бави опадањем косе.

„Традиционално су то дерматолози, неретко су то и лекари опште праксе. Ја сам, атипично, лекар, специјалиста пластичне хирургије, али се уско бавим и трихологијом и лечењем опадања косе и трансплантацијом косе“, објашњава др Кука Епстин.

Статистика каже да је нормално опадање косе до 100 длака дневно, али да то може да буде индивидуално. Докторка наводи да је код ње нормално опадање 20 длака дневно, па тако и да пацијенти сами морају да процене да ли им коса више опада него раније.

Како се изводи трансплантација косе?

„Трансплантација косе се сматра неинвазивном хируршком процедуром, то је микрохирургија, значи, замислите, ми сваку длачицу узимамо са једног места и враћамо је на друго. Наши инструменти су микроинструменти, значи мањи од једног милиметра. Трансплантација косе се не ради код неких промена на кожи главе, уколико постоји псоријаза, уколико постоји активни себороични дерматитис, то мора да се санира. Такође, пацијенти који болују од дијабетеса, имају успорено зарастање, тако да и то може утицати на опадање косе, објаснила је специјалисткиња пластичне хирургије и додала да се ове процедуре раде у локалној анестезији, то јест док је пацијент будан.

Др Гордана Кука Епстин избегава да оперише младе пацијенте, јер имају нереална очекивања од интервенције, а да је појава зализака код мушкараца сасвим нормална и очекивана.

Када се пресађивање косе препоручује женама?

За РТС Ординацију др Гордана Кука Епстин каже да је могуће пресађивање косе код жена, али ограничено. Може се ефектно обавити када се коригују залисци, у случају високог чела, неких ожиљака или парцијалне корекције андрогенетске алопеције која је наследна.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару