Читај ми!

Како победити упорну упалу синуса током хладних дана

Како да сачувамо синусе? Када је време за обраћање лекару? Како се синуси могу опоравити? Одговоре на ова питања у емисији „РТС ординација” дала је специјалиста за ухо, грло и нос проф. др Јасмина Стојановић из Универзитетског клиничког центра Крагујевац.

Бол од синуса може се јавити на различитим деловима главе. „Тип главобоље је у зависности која је синусна шупљина захваћена запаљењем. Тако да бол може да буде чеони и да иде у корену носа или чак у потиљку код запаљења сфеноидног синуса”, објаснила је проф. др Јасмина Стојановић, и додала да се код запаљења чеоног синуса може јавити бол кад се сагнемо да вежемо пертле, и то је обично акутно запаљење.

Објаснила је и шта су узроци запаљења синуса. ОРЛ специјалиста проф. др Јасмина Стојановић објашњава да промаја или клима нису директни узрочници упале синуса, али да то може да поремети нашу имунолошку способност у негативном смислу и онда на то дођу вируси и бактерије и направе проблем са синусима.

Говорила је и о превентивним мерама код проблема са синусима и објаснила да је битно носити капу јер тако штитимо чеоне синусе.

„Са шалом ви грејете, загрејан је ваздух, нос већ има улогу да загреје и филтрира ваздух кога ви додатно загрејете, логично размишљање да може да буде само боље”, објаснила је проф. др Јасмина Стојановић.

Докторка истиче да пацијенти који имају проблема са честим запаљењем синуса, не би требало да држе отворен прозор са њихове стране кад возе ауто, већ да отворе прозор поред сувозача или прозоре позади.

Редовна употреба спрејева за нос може користити као превентивна мера јер је то „купање“ носа.

„Носна слузница је један филтер, осим што греје ваздух, спира штетне материје, изотонични раствор управо то ради. Имате све те растворе и додат пантенол, па пантенол је одличан и за слузницу и за кожу, ревитализује, обнавља”, каже проф. др Јасмина Стојановић и додаје да је добар и хијалурон.Такође је објаснила да са растворима морске соли не може да се претера.

Објаснила је и разлику између изотоничног и хипертоничног раствора морске соли.

„Хипертонични раствор користи се у терапији, у принципу осмозе вуче течност из ћелије и самим тим смањује оток, има деконгестивно дејство, а нема навикавања, можете и десетак пута да ставите и двадесет пута, нема ту навикавања као код капи за нос”, објашњава проф. Стојановић, и додаје да изотонични раствор служи за испирање носа док није запушен и да може да се користи пре терапије.

Хронични синузитис

„Главобоља, сливање секрета низ грло, смањен осећај за мирис или губитак мириса и отежано дисање на нос, уколико има пацијент два од ова четири симптома у трајању дуже од дванаест недеља, поред ординиране терапије, ми говоримо о хроничном, односно, дуготрајном синузитису”, навела је ОРЛ специјалиста и додала да тада постављају дијагнозу запаљења синуса.

Објаснила је и то шта нам говори боја секрета из носа о стању синуса:

„Кад је бистар секрет, то је прехлада, то је обична прехлада, лепо капи за нос пет дана и то ће лепо уз један одмор да прође. Када је секрет жуте или зелене боје, то значи да постоје бактерије у носу и уколико тај пацијент нема проблема са синусима, он ће то лако прегурати без антибиотика, а уколико иначе има проблема, биће потребан антибиотик.“

Проф. др Јасмина Стојановић је објаснила како изгледа оториноларинголошки преглед (ОРЛ) и да уз помоћ риноскопа доктори могу да виде носну преграду, слузницу носа, доњу носну шкољку, средњу носну шкољку, али и неке дубље структуре. Такође, уз помоћ риноскопа могу да посумњају на упалу синуса.

„Следећа степеница у том прегледу била би ендоскопска визуелизација, односно гледање носне слузнице. Шта би то подразумевало, подразумевало би једну сонду која може бити или савитљива или чврста, која се пласира у нос и која омогућава детаљнији увид у слузницу носа. Шта значи детаљнији увид, значи да комплетно можемо видети, са сигурношћу да ли пацијент има полипе у заједничком носном ходнику, лево и десно”, објаснила је проф. др Јасмина Стојановић.

Додала да тај део сонде који улази у нос је дугачак око пет, шест центиметра и да преглед није болан, али је мало непријатан и препоручљиво је пре прегледа ставити капи за нос како би све могло јасно да се види. Код ендоскопске визуелизације не могу да се виде синусну шупљину и тад се иде на рендгенски снимак или скенер.

Према речима проф. др Јасмине Стојановић, ултразвук синуса се користи код трудница, деце и код акутних, краткотрајних синузитиса и добар је што не зрачи. Уколико има секрета у виличном или фронталном делу, онда се на ултразвуку то види, али је ограниченог домета и не даје много информација о синусима.

Докторка наглашава да, уколико постоје полипи у носу, лажне туморске израслине, то је знак да неко има астму и да се то се мора на време лечити. Каже да се, уколико су баш узнапредовали, морају уклонити хируршким путем. Може се десити и да се полипи поново јаве и то нема везе са тим како је операција урађена, већ се они често враћају због склоности пацијента. Они се уклањају у општој анестезији. Лековима се не могу уклонити, могу се само смањити.

Терапија код упале синуса

„Синузитиси најчешће иду код алергијске измењене слузнице, алергију нико није излечио, она се држи само под контролом. Прописују се кортикостероиди у виду спрејева за нос, а некада се и пију као таблете. Када се кортикостероиди примењују локално могу се користити месецима, а они који се пију, ту треба водити рачуна, треба их користити једном у шест месеци“, рекла је гошћа „РТС ординације“.

Суплементи за помоћ синусима:

- серапептаза ензим
- Н-ацетил-цистеин
- бета глукан.

Пауза са капима за нос

Проф. др Јасмина Стојановић је истакла да су класичне капи за нос опасне уколико се користе дуже, јер су оне брзоделујући кортикостероид који доводи до зависности. Могу се користити пет дана, па онда треба направити паузу од два, три дана, а за то време се може користити хипертонични раствор.

„Серапептаза ензими су ензими који смањују оток слузнице, разводне секрет и олакшају његово избацивање, значи смањују запаљење. Н-ацетил-цистеин, доминантно разводњава секрет и олакшава његово избацивање, било искашљавањем, ако се слива низ задњи зид ждрела, било избацивањем кроз предње отворе носних шупљина. Бета глукани су свима познати, највише их има у пециву и гљивама и они су добри за подизање општег имунитета”, каже Стојановићева и наглашава и да се серапептаза ензим узима на празан желудац, а да Н-ацетил-цистеин треба одвојити временски од антибиотика, са бар два сата разлике.

Припрема инхалације за синусе:

- 1 литар кључале воде
- 1 кашика морске соли или 2 кашике сувог босиљка

Како ОРЛ специјалиста проф. др Јасмина Стојановић објашњава, процес инхалације, потребно је сачекати да се мало прохлади вода и онда држати покривену главу изнад воде, тако да не излази пара и то треба да траје око десет минута, након чега треба, каже, отићи на спавање.

Испричала је и по чему се разликује инхалација на старински начин од оне која се примењује апаратима.

„Ово је од давнина познато, овамо је лек у апаратима за инхалацију, треба да има свако свој због хигијенских разлога. Ту може да се стави кортикостероид, пантенол, све оно што подиже пару и да греје лек и да удишете”, закључила је за „РТС ординацију” специјалиста за ухо, грло и нос проф. др Јасмина Стојановић.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару