Читај ми!

Сто година од прве неурохируршке операције код нас, повећава се број сала за интервенције

Српска неурохирургија обележава век од прве неурохируршке операције код нас и 85 година Клинике за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије. У тој установи годишње ураде више од 3.000 операција на глави, врату, кичми. Помоћ и код малигних и код бенигних стања пружају и одраслима и деци. Ускоро ће, уместо у три операционе сале, радити у шест сала.

Посвећеност, жеља са усавршавањем и напредовањем, и најхуманији и најстручнији однос према пацијентима, красили су их и у прошлом веку, а тако је и данас. Клиника за неурохирургију има 34-оро специјалиста, шест специјализаната, доста колега и из иностранства, на специјализацији, близу 200 сестара и техничара. Операционе сале раде од ујутру до увече као и и викендом.

„Не постоји ни једна друга хируршка грана где ћете ви један дан оперисати бебу од девет сати, следећи пацијнет је тумора мозга средњих година, и на крају ћете завршити са анеуризмом која је хитно прокрварила, а сутра нешто друго, дегенеративне болести кичме, или туморе мозга који су у порасту", прича проф. др Владимир Башчаревић, заменик директора Клинике за неурохирургију УКЦС.

На Конгресу до петка више од хиљаду стручњака из 60-ак земаља сумира резултате.

„Раме уз раме, чак у неким областима идемо икоји корак испред, референтнма земља, установа, за едукацију кадрову не само Европе већ и света", додаје проф. др Лукас Расулић, председник Удружења неурохирурга Србије.

„Оно што је започето, што сам започео са својим тимом, у смислу ендоскопске хирургије базе лобање, и операције у будуном стању, екипа је наставила овде на високом нивоу. Овај конгрес је прилика да све сто су урадили у претходном периоду, да се прикаже јавности, да се повећа поверење у наш здравствени систем и страним гостима, који су нам велика подршка", изјавио је др Драган Савић са Клинике за неурохирургију из Кувајта.

А креће се у реконструкцију, па зато из установе у којој годишње ураде више од 3.000 најтежих операција, моле за разумевање и стрпљење у наредном периоду.

„Неурохируршка клиника нема алтернативу, и ми не можемо да прекинемо са радом, у том смислу ми смо пкушали да организујемо, стари Ургентни центар, адаптација, операције у новом. Биће тешко, прилагођавање, хитне операције, збринућемо све", каже проф.др Милош Јоковић, директор Клинике за неурохирургију УКЦС.

У оквиру Конгреса потписан је и важан Момарандум о сарадњи са једним до највећих светских неурохируршких центара, подстиче и размену знања и помоћ оболелима када Србија нема решење.

„Ми ћемо се пре свега усредсредити на сарадњу у области дечје неурохирургије, неуроонкологије, нема граница за сарадњу. Ово је велика част за наше три институције, Бурденко је препознат у целом свету, као што смо видели, не заостајемо, треба веровати у младе снаге, да оду у Русију, да њихови људи дођу и ми имао шта да покажемо", истакла је проф.др Даница Грујичић, министарка здравља.

„Годишње имамо око 10.000 неурохируршких интервенција, имамо развијену дечју неурохирургију, од неуроонкологије, преко збрињавања когнитивне аномалија, до функциконалних проблема. Дневно урадимо 50 операција. Медицина и неурохирургија не познају границе и апсолутно ћемо помоћи у свему", рекао је Дмитриј Усачев са Института за неурохирургију Бурденко из Русије.

Уговор о сарадњи потписали су директори Дечје клинике у Тиршовој, Института за онкологију и радиологију Србије, директор Универзитетског клиничког центра Србије и директор Клинике за неурохирургију.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару