Читај ми!

Да ли ниво кортизола, хормона стреса, треба да буде висок или низак

Умор, бурне реакције, несаница, анксиозност, само су неки од показатеља преоптерећености. Јесу ли за ове симптоме криви хормони стреса, начин исхране, притисак окружења или нешто друго за „РТС ординацију” објашњава проф. др Дејан Чубрило, професор физиологије на Медицинском факултету у Крагујевцу и специјалиста медицине спорта.

Шта је хроничан стрес? Да ли је тачно да је хронични стрес разлог многих болести?

Тема стреса и тема кортизола (хормона стреса), стање у коме смо потрошили ниво кортизола је јако озбиљно стање. Човек може бити у том стању да уопште нема представу о томе.

Кортизол, као хормон, врши контролу запаљенских реакција, али и даје енергију, мотивацију, фокус, жељу, без кортизола нема енергије. Потрошен, исцрпљен и снижен ниво кортизола је проблем за организам.

Чим неко бурно реагује значи да је у хроничном стресу. Препознајете вашег шефа, он виче, није му добро, потрошио је своје резерве кортизола. Ако реагује на стресну ситуацију мирно, то значи да је кортизол добар.

Шта значи лоше подносити лекове? Да ли то значи да неко не реагује на прописану терапију?

Нису само лекови, него се дешава интолеранција и на храну. Интолеранција је немогућност да ваша црева ензимима обраде храну, храна трули, па сте ви интолерантни.

Чим решите запаљенску реакцију и кортизол, нећете имати више интолеранцију. Чим вам неко каже да се појавила алергија у четрдесет, педесет година, то није алергија, то је пад кортизола.

На који начин стрес утиче на варење?

Нормално је имати столицу један до два пута дневно. Tреба да буде оформљена столица која не заудара и која плута по површини шоље. Мокраћа такође не сме да заудара, не сме бити тамнија од боје лимунаде. Чим она заудара, ви имате инфекцију.

Када имате поремећај варења, када имате поремећај ензима, ваша столица ће да заудара, ви сте превише јели.

Пигментне промене указују на стрес

Екцеми, мелазме, псоријазе, тада намажемо кортикостероидном кремом и то прође, а то је кортизол. Мажемо споља кортизол, јер нема нашег кортизола да то смири.

Када имате скок кортизола, он ће избацити шећер из јетре у крв, имаћете јаку активацију инсулина, који ће, ако сте здрави да направи пад шећера у крви и добићете хипогликемију, почећете да се тресете, да тражите слаткише. То је онај осећај када после стреса тражите нешто слатко, ако сте овакве ситуације честе онда сте у хроничном стресу.

Уколико је стално висок шећер у крви, онда исцрпљује кортизол. Ко има инсулинску резистенцију има низак кортизол.

Мањак кортизола, а ноћу висок адреналин

Пацијенти се жале на знојење ноћу, обично у пределу главе и врата. Овакве реакције значе да је систем потрошен и да треба пронаћи вирусе и бактерије које нарушавају имуни систем.

Браон лактови значе да сте потрошили резерве кортизола и да се мозак почео активирати на нивоу хипофизе да лучи једну супстанцу која, између осталог, ствара пигмент. Исто важи уколико се овакве промене појаве на коленима.

Тамни подочњаци не значе проблеме са бубрезима

Ако имате тамне подочњаке, то значи да је запаљенски процес такав да ствара тамни пигмент, кожа је све тања, а крв је густа, јер се храна слабо вари, па због тога има пуно токсина. Та густа крв се види као плаветнило.

Која храна обнавља резерве кортизола?

Узмите тахини (пасту од сусама), то је одлично. Бићете на путу обнове потрошеног кортизола. Кромпир, проја и качамак, то је некада било нормално и људи су обнављали свој кортизол.

Све смете, и кромпир, сочиво, то је све феноменална храна. Важна је количина, а данас имамо ситуацију где су људи научили да се не комбинују месо и кромпир, у таквим ситуацијама људи поједу месо, а кромпир не, због чега се дешава да организам нема могућност да биолошки искористи месо.

Ако сте физички активни ви морате узети комбинацију меса и кромпира или меса и пиринча.

Како алкохол и кафа утичу на кортизол?

Када неко има акутни скок кортизола, он ће једном чашицом редуковати ниво кортизола. Ако је неко потрошио кортизол, а узима алкохол, он кортизол још више редукује. Такве особе смеју уносити алкохол, али у врло малим количинама, мањим него што су то чиниле раније.

Кафа подиже ниво кортизола. Кафа ујутру је у реду, увече није, тада подиже кортизол, мелатонин пада и нема спавања. Масна храна подиже ниво кортизола. Увече се уноси лагана храна и храна која спушта ниво кортизола (кувани јечам, спанаћ, урме, суво грожђе).

Кортизол се „буди“ у зависности од доба године, око четири, пет, шест ујутру, због тога је потребно имати устаљено време буђења, али и да то буде за време „таласа кортизола“.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару