Читај ми!

Брашно – која врста изазива киселу, а која базну реакцију у нашем телу

Када кажемо брашно, већина нас помисли на бело пшенично брашно, али постоји много врста које можемо користити. Нека имају више влакана, нека садрже глутен, а нека не.

О врстама брашна које користимо у исхрани и о утицају на наше здравље у РТС ординацији говорила је Ана Тодоровић, нутрициониста.

Шта показује гликемијски индекс брашна?

"Гликемијски индекс брашна је од изузетне важности јер је показатељ којом ће брзином, након конзумације брашна, шећер у крви порасти. Што би значило да пиринчано брашно најбрже подиже шећер“, рекла је Тодоровићева.

Које брашно треба да мешамо са којим да буде што здравије и што боље пециво?

"Оно што бих предложила да буде база је спелтино брашно, има умерену количину глутена. Лепа комбинација би била спелтино, ражано и хељдино брашно. Волим да правим медитерански хлеб, коме ово може да буде база. Може да се дода мало маслиновог уља, мало маслина, оригана, босиљка, морске соли, може и мало меда. У овај хлеб иде сода бикарбона уместо квасца, када се све то умеси тесто треба да стоји минимум два сата, а оптимално би било да тесто преноћи, па тек ујутру да се пече", истакла је нутриционисткиња. 

Колико је глутен споран и које брашно је најбоље?

"Када говоримо о глутену он можеда буде проблематичан код особа које имају проблем са глутенском ентеропатијом и целијакијом, као и код аутоимуних обољења као што је Хашимото. Као глутенска брашна која су здрава издвојила бих ражано брашно, садржи влакна и Бе-витамин, има низак гликемијски индекс. Због тога се препоручује код дијабетичара, код особа које имају инсулинску резистенцију. Идеалан хлеб за дијабетичаре би могао да садржи мешавину спелтиног, ражаног и овсеног брашна, пече се око двадесет минута, а може да стоји неколико дана“, истиче Ана Тодоровић. 

Врсте брашна које доводе до киселе реакције у организму:

– Бело пшенично брашно, кукурузно, овсено, ражано, јечмено, пиринчано, брашно од леблебија.

"Важно је да водимо рачуна да смо више у алкалној, а не у киселој средини. Уколико конзумирамо доста намирница које дају киселу реакцију, подобнији смо за настанак многих обољења и пад имунитета. Увек се уз хлеб који једемо додаје свеже поврће и то је идеално да се пе-ха избалансира, здравије је и безбедније“, закључила је за РТС ординацију нутрициониста Ана Тодоровић. 

 Врсте брашна које доводе до базне реакције у организму:

 – Просено брашно, хељдино, спелтино.

петак, 22. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње