Најновије енергетско пиће опасно по децу, а она могу без проблема да га купе

Енергетско пиће – „прајм“, пуно кофеина, нова је жеља тинејџера у свету, али и код нас. На интернету га промовишу две америчке звезде на Јутјубу. Код нас га има на неким пумпама. На амбалажи пише да није намењено деци, међутим, нема препрека да до напитка дођу. Колико су енергетски напици штетни за здравље деце и како кофеин утиче на дечји организам?

За пола литра „прајма“ родитељи дају хиљаду динара. Не чуди овде само цена, већ и то што га пију деца, а не би смела. Упућени кажу – постоје две врсте, са кофеином и без њега, а на флаши ознака да није за млађе од 18 година.

„Та линија енергетских пића у боци од 500 милилитара има 200 милиграма кофеина. Кад би то превели рецимо на један од најпопуларнијих напитака кока-колу, то је пет лименки кока-коле. Оваква доза кофеина може штетно утицати и на срце деце, изазивајући убрзан рад, пораст крвног притиска, узнемиреност, отежано успављивање“, објашњава докторка медицине, проф. др Ивана Петровић.

„Највећи проблем овог пића је управо што су деца највећи конзумент, иако педијатријска асоцијација није дала ту горњу дозвољену границу за кофеин. Нека старосна граница за уношење кофеина и то 100 милиграма је 13 година“, наводи нутрициониста Олга Личина.

„Прајм“, осим кофеина, кажу, садржи и витамине и минерале, намењен је спортистима и рекреативцима, али не и деци јер им превише витамина може нашкодити.

„Проблем је што се налазе витамини који су растворљиви у мастима, витамин А и витамин Е када се узимају у великој количини могу да буду хепатотоксични за нашу јетру. Унос витамина у овом пићу је за одраслу особу. Нажалост, деци витамина А треба отприлике половина за пубертет и чак једна трећина одраслог уноса у односу на одраслу особу“, истиче Личина.

У Србију је стигао из Литваније, кажу из Министарства пољопривреде. Додају да се продаје и врста без кофеина.

„Предмет фитосанитарне контроле била је једна пошиљка која је садржала четири врсте освежавајућег безалкохолног пића 'прајм хајдрејшон', које не садрже кофеин. Када је реч о енергетским пићима 'енерџи прајм' која садрже кофеин, по евиденцији граничне фитосанитарне инспекције, та врста пића није увезена у нашу земљу“, наводе из Фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде.

Кривци што га сва деца желе су два позната америчка јутјубера. Њихове видео-снимке са „прајмом“ видело је више од 20 милиона деце широм света.

Стручњаци кажу да деца постају жртве реклама, забрињава их што им ауторитети постају звезде на Јутјубу, па родитељи тешко могу да их увере да све што виде не мора бити добро за њих.

„Разговарам са родитељима, кажу да шест месеци не могу да одговоре децу, па наручују из иностранства где је нешто јефтинији тај напитак, а кад дете проба каже бљак. Не купују они напитак, они купују супермоћ, суперсилу да буду супер препознати у друштву. Ми не можемо да контролишемо те садржаје, не постоји шанса да знамо шта све дете види на свом телефону, али кад научимо дете да мало критички промишља и мало логички закључује, онда дете каже па мора бити да то није тако“, каже психолог Ана Мирковић.

Напитак је забрањен у неким школама у Аустралији и Великој Британији. Из продаје је повучен и у Црној Гори.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару