Читај ми!

Превенција неуролошких болести мора да буде боља, поручују из Ниша неуролози

После четворогодишње паузе у Нишу се одржава Конгрес неуролога, највећи скуп из те области у последње две деценије. Дијагностика и лечење неуролошких болести у нашој земљи у корак су са другим земљама, али треба радити на превенцији, а недостаје и кадар, поручују стручњаци.

Са 189 предавања од чега је осам оригиналних истраживања, скуп неуролога прилика је за размену искустава и нова сазнања.

„Нове методе у лечењу Паркинсонове болести, код епилепсија, чак и код неуропатског бола. Током ова два дана активне су биле сесије за мождани удар где имамо нове протоколе за лечење ових пацијената“, наводи специјалиста неурологије Бобан Бишевац.

Неуролошке болести, као што су мултипла склероза, деменција, епилепсија су у порасту. Дијагностика и лечење у нашој земљи у корак су са другим земљама, али треба радити на превенцији, а недостаје и кадар.

„Ми сада имамо 12 специјалиста мање у одосу на пре 10 година што наравно мора да се одражава на рад клинике, али ми сад имамо 13 младих нових лекара који су почели специјализацију, али потребно је време да они заврше, да стекну искуство“, истакао је професор др Слободан Војиновић, руководилац Клинике за неурологију УКЦ Ниш.

„Ја сам јако поносан да европска неурологија има у нама равноправног члана. Ми само треба да направимо вишезначне превентивне програме и то треба да буде наш задатак, не само неуролошке заједнице него и државе и Министарства здравља“, професор доктор Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије.

Са готово 650 учесника Конгрес неуролога у Нишу најпосећенији је откад Друштво неуролога организује такве скупове, а организатори са посебним задовољством истичу да су две трећине учесника млади стручњаци.

петак, 08. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара