Тестенина не гоји, вратите је у јеловник – кажу истраживачи
Како се наводи у најновијим истраживањима, ако вам је у исхрани тестенина на менију, не треба да бринете, јер она не гоји. Већина људи која одлучи да држи дијету, прво избаци тестенине из свог дневног јеловника. Да ли су то чињенице или митови да тестенина гоји, објаснили су истраживачи у својим студијама.
Рецимо мит је да тестенине не садрже калорије, мит је да тестенина гоји, а порција тестенине садржи око 300 калорија.
„Треба истаћи да тестенине не садрже масти и да је основни угљени-хидрат у многим културама. Пошто је рафинисани угљени-хидрат, може да утиче на тежину тела“, навеле су ауторке студије Лиза Сандерс и Џоан Славин у студији објављеној у МДПИ.
У својим истраживањима дошле су до закључка да „обрасци исхране са високим садржајем тестенине нису повезани са предиспозицијом да људи буду гојазни. Истакле су да нису нашле никакву везу између тога колико су људи конзумирали тестенине и њихове шансе да буду гојазни.
„Тестенина може бити здрава у исхрани и по истраживањима неће допринети вишку килограма, капо ни губљењу истих“, навео је тим нутрициониста.
У истраживањима акценат је био на тестенинама од белог брашна, док тестенине од целог зрна, од јаја и пиринча, као и безглутенске, нису ушле у програм студије.
Како су навеле ауторке студије Лиса Сандерс и Џоан Славин тестенина се неправедно меша са намирницама попут белог хлеба, пиринча и кромпира.
„Клиничка испитивања показују да она има нижи гликемијски одговор у поређењу са сличним скробним намирницама, као што су пиринач, кромпир, хлеб и резанци“, навеле су оне.
Начин на који кувате и служите тестенину може утицати на ваш струк више од саме хране, сугеришу нутриционисти. Кување тестенине мења структуру скроба да би се лакше сварио.
Требало би је кувати „ al dente“, јер се део скроба задржава у некуваној тестенини која се теже разлаже у глукозу у систему за варење и зато је мање вероватно да утиче на ниво шећера у крви.
Без обзира да ли једете шпагете или макароне, нема разлике, јер количина калорија зависи од количине тестенине коју поједете. Једина разлика је у дебљини и облику тестенине. Кажу да је најлакше јести шпагете.
Коментари