Читај ми!

Жене све чешће посежу за чашицом, а то их убија брже него мушкарце

Родна разлика у количини алкохола који се конзумира све више се смањује, а болести и компликације које су последица дејства алкохола код жена су у порасту – од поремећаја метаболизма и имуног система до рака дојке.

Жене све чешће посежу за чашицом, а то их убија брже него мушкарце Жене све чешће посежу за чашицом, а то их убија брже него мушкарце

Ново истраживање показује да док мушкарци и даље имају већу вероватноћу да умру од болести узроковане алкохолом, јаз се смањује, жене све чешће подижу чашу, приближно као и мушкарци.

Жене највише пију у тридесетим и четрдесетим годинама, а однос популација је 49 према 55 за жене.

„За разлику од тешких дрога, на алкохол се гледа као на мање опасан порок који може да ублажи стрес. То је легално и лако доступно свима у друштву“, истакла је Друти Петел, специјалиста за психијатрију зависности на Медицинском факултету Универзитета у Мајамију.

Ефекат дејства алкохола зависи од физичке грађе

Чак и мале количине вина, пива или коктела угрожавају здравље. Прошле године, непрофитна Светска федерација за срце оспорила је широко распрострањену идеју да је чаша вина дневно добра за здравље. Они су истакли да било која количина алкохола повећава ризик од срчаних болести, можданог удара и анеуризме.

Чак и када конзумирају исту количину алкохола као и мушкарци, жене су подложније његовим негативним ефектима. Стручњаци то оправдавају чињеницом да жене имају више масног ткива и мање воде од мушкараца сличне тежине, што резултира већом концентрацијом алкохола у крви. Жене такође имају мање ензима који метаболишу алкохол. Сматра се да њихове хормонске флуктуације играју улогу у томе колико брзо се алкохол разлаже.

Према истраживањима, жене које конзумирају алкохол имају више здравствених проблема од мушкараца. Такође, жене које попију два пића на дан и мање, имају повећан ризик од смрти.

Како су навели истраживачи, према статистикама рађеним 2018. године њихов број је драстично скочио. Смртност код жена годишње расте за 15 одсто, а код мушкараца за 12,5 одсто.

Овакви подаци нису очекивани, а поред употребе алкохола, расте и употреба опијата. Неретко, они се мешају и изазивају колапс и смрт“, навео је Ибрахим Караи, коаутор студије задужен за истраживања здравља становништва, са Универзитета Хофстра у Хемпстеду у Њујорку.

Смрт од тровања алкохолом настаје брзо, често због изненадне срчане слабости, или инсуфицијенције јетре и панкреаса.

Честа конзумација алкохола може довести до рака дојке, а ризик током живота може да порасте и до 9 процената, ако се дневно узима само једно пиће. Тада долази до поремећаја имуног система, што може повећати инфекције и отежати постоперативни опоравак.

Проблеми са плодношћу и рана менопауза такође су повезани са алкохолом. Жене које пију док су у другом стању излажу своју децу ризику од физичких и менталних проблема и поремећаја у понашању.

„Сматра се да око 29,5 милиона Американаца има поремећај употребе алкохола. Али жене које имају проблем ређе траже помоћ од мушкараца. Годишње се дијагностикују болести зависности од алкохолизма код седам одсто мушкараца и четири одсто жена“, истакла је Друти Петел, специјалиста за психијатрију зависности на Медицинском факултету Универзитета у Мајамију.

„Они који се често ослањају на алкохол да би управљали стресом или који редовно доживљавају симптоме прекомерне конзумације, као што су летаргија или магловито размишљање, требало би да разговарају са својим лекаром. Лекар може препоручити посету терапеуту, како би се научиле алтернативне технике управљања стресом или да се особа придружи групи подршке“, истакла је Петелова.

Препоручује се и посета психијатру који може преписати лекове за смањење жудње, као што су налтрексон, дисулфирам и акампрозат. Међутим, као што је примећено у Караиевој студији, ови лекови – као и многи други – првенствено су проучавани код мушкараца, тако да је неизвесно колико побољшавају здравље или смртност жена.

Несаница је нестала, замењена ноћним сном који је дубок и квалитетан. Моја кожа је чистија, расположење боље и нема наглих промена расположења, а концентрација за посао је одлична“, истакла је жена која је била зависница од алкохола.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару