Читај ми!

Препорука за туширање – сваког другог дана по три минута, тако се чува квалитет коже

Дати одговор на ово питање није ни лако ни захвално јер треба водити рачуна о бројним факторима, навели су научници у својим истраживањима. Нажалост, не постоји један одговор који свима одговара.

За здравље је најважнија добра хигијена, а све технолошке иновације и рекламе су пролазне. Због тога је и туширање један од императива здравља. Многи људи практикују туширање једном дневно, али стручњаци наводе да је ређе туширање много боље за нашу кожу. Навика зависи од личних фактора, од старости, коже и наших активности.

Докторка Мери Стивенсон, дерматовенеролог на Универзитету у Њујорку (NYU Langone Health), сматра да свакодневно туширање није препоручљиво. Њена препорука је да човек треба да се тушира сваког другог дана.

„Често туширање може да поремети масноћу наше коже која временом постаје сува, па се може појавити црвенило услед иритације, као и свраб. Такође истиче да се не треба туширати дуже од три минута“, рекла је дерматовенеролог.

Савет за свакодневно туширање је само ако се бавимо дневним активностима попут тренирања или радимо напоран физички посао. Тада се појачано знојимо, па тај зној треба уклонити са коже туширањем.

А шта ако прескочимо туширање?

„Због накупљене прљавштине и зноја, неке од последице изостанка туширања су непријатан мирис тела, избијање акни, накупљање мртве коже, гљивичне инфекције и масна коса, а све то може да нас доведе до болести“, истакла је Ени Гонзалез, дерматолог из Мајамија.

Постоји неколико кожних болести које можете добити или погоршати већ постојеће, ако се не купате или не туширате. Једна је дерматитис, када се на кожи појављују смеђе мрље које се састоје од прљавштине, уља и мртвих ћелија коже.

Ако одете у теретану и не истуширате се после тренинга, можете повећати ризик од инфекције. Један пример је импетиго, заразна бактеријска инфекција коже која узрокује црвене отоке. Други је лишај, заразна гљивична инфекција која се лако шири не само контактом кожа на кожу, већ и додиривањем заражених површина или предмета. Симптоми су љускава и црвена кожа и свраб. Осим тога, иста врста гљивица такође узрокује атлетско стопало. Рекао је Филип Тиерно, микробиолог.

Тип коже и туширање

Још један фактор који одређује динамику туширања је тип наше коже. Ако је ваша кожа више масна и склона акнама, препорука је да се туширате сваког дана, сматра Гонзалез.

"Требало би да се туширати само неколико пута недељно ако вам је кожа склона сувоћи и перутању. Особе са сувом кожом које се пречесто туширају могу да иритирају кожну баријеру што доводи до још веће сувоће и црвенила. Они с кожним болестима попут екцема или псоријазе такође могу да осете иритацију, ако претерају с туширањем“, рекао је Филип Тиерно.

Туширање и годишња доба

Ени Гонзалез истиче да не постоји опште правило о томе колико често треба да се туширамо. То су личне одлуке и потребе. Неки људи сматрају да је свакодневно туширање обавезно, а неки људи верују да је довољно туширати се два до три пута недељно.

„Током лета је вруће и кожа је лепљива, често настају и непријатни мириси, па је свакодневно туширање неопходно. Током зиме то је препоручљиво сваког другог дана, јер је кожа сува“, рекла је Гонзалесова.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару