Читај ми!

Мокри купаћи костим и танга највећи непријатељи жена током лета

Последњих дана све je више пацијенткињa којима је потребна помоћ гинеколога. Шта у овом тренутку угрожава њихово здравље и како да га унапреде говори др Александра Костић, гинеколог у Дому здравља „Др Симо Милошевић“.

Поред превентивних прегледа, током летњих месеци, жене најчешће посећују гинеколога због урогениталних инфекција, напомиње гошћа Јутарњег програма др Александра Костић.

„Жене чешће бораве на плажи, купају се, некада и у нехигијенским водама. Дуго бораве у хладној води, мокри купаћи костими, седење на мокром пешкиру, ношење неадекватног веша такође, све су то фактори који су ризични за настанак инфекције“, напомиње докторка.

Најчешће инфекције које вребају лети су инфекције кандидом, ешерихијом коли и осталим цревним бактеријама. То су, у ствари, бактерије и гљивице које се нормално налазе у урогениталном тракту жене, али у веома малом броју, напомиње докторка. Док год лактобацила, добрих бактерија, има пуно, оне штите од свих инфекција. Међутим, ако се њихов број смањи, онда се те гљивице и бактерије размноже у већем броју и направе проблем.

„Оно што ми саветујемо током летњих месеци јесте превентивна употреба пробиотика. То су тзв. женски пробиотици који могу да се пију, могу да се стављају локално и наравно да се води рачуна о хигијени, да се носи удобан памучни веш, да се избегава ношење синтетичког веша, танги, да се купаћи костим мења одмах по изласку из воде“, саветује докторка Костић.

Већина пацијенткиња којима је потребна помоћ углавном наводе да или су биле на летовању па је дошло до инфекције, или су се купале на неком од базена. Од симптома наводе проблеме у виду појачане секреције, свраба, непријатног мириса, проблема са мокрењем или учестало и болно мокрење.

„Међутим, уколико превенција закаже или је пад имунитета у питању, и ипак дође до инфекције, онда те пацијенткиње најчешће тестирамо тако што их упућујемо да ураде одређене брисеве и онда на основу резултата добијају терапију“, каже др Костић.

Полно преносиве болести

Уколико постоји сумња на неку озбиљну полно преносиву болест или пацијенткиње кажу да су имале ризично сексуално понашање, увек се спроводи тестирање узорка крви на сиду, на сифилис, на генитални херпес итд.

Младе жене би требало упозорити на опасности које носи ризично сексуално понашање, напомиње саговорница Иване Божовић.

„Значи, да им укажемо на опасност од промискуитета, честог мењања партнера и на то да је коришћење кондома веома битно да их заштити. У највећем броју случајева ће их кондом заштитити“, додаје др Костић.

ХПВ вакцина

ХПВ вакцина је заиста нешто револуционарно. То је вакцина која штити против девет типова хуманог папиломавируса и међу тим типовима су и високоонкогени типови, типови који доводе до настанка карцинома грлића материце, карцинома вагине, вулве, карцинома пениса, аналне регије, карцинома грла.

„Ту су такође и типови који доводе до кондилома, гениталних брадавица, које нису по живот опасна стања, али знају да буду и те како непријатни и да буде болно њихово уклањање“, напомиње докторка.

Вакцина се саветује и девојчицама и дечацима од 12. године, мада је безбедна већ и од девете. Сви родитељи који су заинтересовани да вакцинишу своју децу могу да се јаве у домове здравља у Србији и да добију бесплатну вакцину.

Оно што је битно, јесте да је вакцина изузетно безбедна, да штити децу и да је изузетно ефикасна. Циљ је да се вакцина прими пре него што особа ступи у сексуалне односе. Међутим, ако је особа већ ступила у сексуалне односе, не мора да значи да се инфицирала неким високоризичним типом вируса, тако да се апсолутно саветује и старијима од 19 година да приме вакцину, истиче докторка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару