Читај ми!

Шта је хипохлорхидрија, како утиче на здравље и зашто морамо да пазимо на жвакање хране

Наш желудац мора бити веома кисео да би разградио храну коју конзумирамо и да би се она правилно апсорбовала. Међутим, ако имате симптоме рефлукса киселине, жгаравицу, ако патите од стања као што је синдром пропусних црева, или од разних упала, то могу бити знаци упозорења да имате низак ниво киселине у желуцу.

Да бисте се борили против овог проблема, заправо треба да природно уравнотежите пе-ха ниво у желудачном окружењу. Низак ниво желудачне киселине, такође познат као хипохлорхидрија, је стање које карактерише смањење производње хлороводоничне киселине у желуцу.

Шта узрокује ово стање? Како старимо, производња желудачне киселине природно опада. Висок ниво стреса може утицати на функционисање дигестивног система, што доводи до смањене производње желудачне киселине.

Међу узрочницима је и хеликобактерија која може изазвати упалу и оштећење слузнице желуца, што може смањити производњу киселине, као и пернициозна анемија: аутоимуно стање где тело није у стању да апсорбује витамин Б12, што доводи до ниске киселине у желуцу.

Неке хируршке процедуре које укључују уклањање или промене на желуцу могу утицати на производњу киселине.

Такође, одређени лекови, као што су инхибитори протонске пумпе и блокатори хистамина-2, могу смањити нивое желудачне киселине.

У остале факторе ризика спадају брзо једење, осетљивост на храну или алергије, висок унос шећера, недостатак цинка.

Бројни симптоми

Симптоми по којима можемо препознати ово стање су лоше варење, надимање, подригивање, надимање и брзи осећај ситости након оброка.

Ту је и рефлукс киселине. Изненађујуће, ниска киселина у желуцу може изазвати симптоме сличне онима код повишене желудачне киселине, укључујући жгаравицу, регургитацију и бол у грудима. Неадекватан ниво  желудачне киселине може пореметити апсорпцију хранљивих материја као што су гвожђе, калцијум, магнезијум и витамин Б12.

Ниска киселина у желуцу може ометати разградњу протеина, изазивајући имунолошке реакције и осетљивост на храну, а може дозволити прекомерни раст бактерија у желуцу и танком цреву, што доводи до стања као што је прекомерни раст бактерија у танком цреву (СИБО).

Остали симптоми ниске желудачне киселине укључују: мучнину, затвор, дијареју, инфекције, несварену храну у столици, губитак косе, суву кожу и косу, лош задах, слабљење ноктију...

Прва ствар коју можете да урадите да бисте уравнотежили пе-ха у стомаку је да користите јабуково сирће непосредно пре оброка.

Др Џош Акс из Медицинског центра у Нешвилу препоручује једну супену кашику уз малу количину воде. Јабуково сирће је одличан природни лек, каже, јер јабуково сирће има низак пе-ха. Препоручује и узимање дигестивних ензима.

„Осим јабуковог сирћета, ако желите да побољшате ниво желудачне киселине су дигестивни ензими. Нађите квалитетну мешавину ензима за варење и узмите једну до две капи непосредно пре оброка. То можете узети чак и са јабуковим сирћетом“, каже др Екс.

Објашњава да дигестивни ензими помажу да се у потпуности разбију хранљиве материје које уносимо. Ипак, наглашава да ензими нису „нешто што би требало да узмете до краја живота, али то је нешто што бисте узимали неко време док се ваша желудачна киселина не избалансира“.

Хлороводонична киселина са пепсином

Трећа ствар коју можете узети у обзир ако имате ниску желудачну киселину је ХЦЛ са пепсином — хлороводонична киселина са пепсином.

Хлороводонична киселина се природно ствара у вашем стомаку. То је заиста главна ствар која ствара то веома кисело окружење за разлагање хране.

Али ако вам недостаје хлороводонична киселина и сама желудачна киселина, то вам неће омогућити да у потпуности сварите и разградите ствари попут протеина, што временом може изазвати и стање које се назива пропуштање црева.

„Хлороводонична киселина са пепсином је одлична ствар коју можете почети да узимате редовно да бисте заиста помогли у лечењу вашег гастроинтестиналног тракта, помогли у борби против ствари као што је рефлукс киселине и побољшали ниску киселину у желуцу. То је такође један од најбољих суплемената за црева која пропуштају“, рекао је др Екс.

Важно је да овај препарат који је обично у виду капсула, узимате у договору са лекаром.

Неким људима је потребна једна капсула; други људи ће можда морати да узму до девет капсула.

Манука мед

Манука мед је специфична врста меда са Новог Зеланда, који има широк спектар антимикробних својстава.

Код неких људи се може развити симптоми СИБО - прекомерни раст бактерија у танком цреву, и то, погрешна врста бактерија у желуцу када у њему нема довољно киселине. Управо у тој ситуацији помаже манука мед.

Др Екс препорулује да узмете кашичицу или две дневно. Овај мед може помоћи и у лечењу симптома чира на желуцу, а такође је одличан за ниску киселину у желуцу.

Још један савет лекара односи се на начин живота. Најпре, будете сигурни да темељно жваћете храну. Често смо у журби и под стресом, па несвесно не сажваћемо сваки залогај колико треба.

Правило - жваћи 30 пута, а затим прогутај – важи и за помоћ при проблемима са ниским нивоом желудачне киселине. Такође, једите мање оброке. Ако једете веома, веома обилне порције, вашем телу ће бити доста теже да се излечи.

Поред тога, покушајте са повременим постом. Пост доприноси општем здрављу црева и може да преокрене ниво киселине у желуцу.

Део лечења вашег тела је допуштање да се оно - опорави. Ако стално једете храну од јутра до заласка сунца сваког дана, ваше тело нема времена да се опорави и излечи. Управо зато је пост један од начина да помогнете у балансирању желудачне киселине.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару