Читај ми!

Хепатитис Ц је тешка болест која се лечи ако се открије на време

Процењује се да у Србији има 80. 000 инфицираних вирусом хепатитиса Ц. Једини сигуран начин за ефикасну борбу против вируса хепатитис Ц, јесте рано откривање и примена адекватне терапије која вирус трајно одстрањује из организма. У недељи обележавања Светског дана борбе против хепатитиса Ц, о овом вирусу за РТС говори Ивана Драгојевић, председница Удружења „Хронос“.

Према подацима у Европи у 2019. години је било 3,9 милиона заражених хепатитисиом Ц. Сваке године у свету се зарази око три милиона људи овим вирусом, а сваких 30 секунди једна особа премине од последица овог вируса.

Хепатитис Ц је вирус који се преноси крвљу и који напада нашу јетру. Проблем са хепатитисом је што је асимптоматска болест, односно симптоми су толико благи да су потпуно неупадљиви, објашњава гошћа Јутарњег програма, Ивана Драгојевић, председница Удружења пацијената оболелих од хепатитиса Ц.

„Постављање дијагнозе се дешава углавном потпуно случајно и пацијенти сазнају за то касно, када је болест узнапредовала и онда је проблем излечење“, наглашава Драгојевићева.

Такође, постоје бројне предрасуде када је хепатитис у питању и често се везује за злоупотребу дрога. Хепатитис А и хепатитис Б и Ц су потпуно различити и различит је пут преноса. Хепатитис А је познат као жутица и добија се преко прљавих руку. Хепатитис Б и Ц се преносе искључиво крвљу.

„Злоупотреба дрога јесте највећи ризик, али то није једини начин да се добије хепатитис и то је оно што представља проблем, као и то што нема симптома, и не знамо да смо заражени“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Симптоми 

Симптоми су такви да могу да се повежу са савременим начином живота. Углавном је то умор, повремена блага мучнина, блага депресивност. Међутим, ако прихватимо предрасуду да се то дешава само онима који користе опојне супстанце, то може да нас завара да помислимо како с обзиром на то да не припадамо тој категорији, то нама не може да се догоди, напомиње Драгојевићева.

„Али апсолутно је проблематично отићи у козметички салон који не користи адекватну стерилизацију која мора бити иста као и у стоматолошкој ординацији. Тетоваже. Тетоваже су прошле доста тога због ХИВ-а и сада доста воде рачуна о томе, али трајна шминка, на пример, је такође вид тетовирања“, објашњава председница Удружења Хронос.

Последице хепатитиса Ц

Нелечени хепатитис Ц води у цирозу јетре и карцином. Последице су јако озбиљне, али постоји адекватна терапија, само је неопходно да се дијагноза постави на време.

„До скора нисмо имали могућност да се лечимо, али већ две године пацијенти у Србији добијају терапију о трошку Фонда. Скоро 800 пацијената је лечено у току прошле године. Дакле, апсолутно имамо услове за лечење“, наглашава Драгојевићева.

Лечење траје три месеца, а терапија је врло комфорна за пацијенте и не омета свакодневне активности.

Важност благовременог постављања дијагнозе

Светска здравствена организација препоручује да се свака одрасла особа бар једном у животу уради тест на хепатитис Ц. Тестирање је рутинско и ради се из узорка венске крви.

„Правовремено откривање хепатитиса олакшава и лечење и спречава појаву негативних последица. Добра ствар код хепатитиса Ц је што није брзо прогресивна болест, тако да неће се ништа десити за месец, два или три, али свакако је добро да то што пре откријемо и да просто одемо и излечимо се за осам или 12 недеља трајања терапије“, закључује Ивана Драгојевић, председница Удружења „Хронос“.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару