Читај ми!

Како пржена храна утиче на анксиозност и депресију

Познато је да пржена и масна храна нису најбољи избор кад је реч о здрављу. Упркос томе многи једу превише пржене хране, која је неретко на менију „фаст фуд“ радњи.

Сматра се да прекомерно узимање одређене врсте хране игра главну улогу у епидемији гојазности, а пржена храна такође може довести до појачаних упала и читавог низа нежељених, нездравих нуспојава. Сада можемо додати још једну ствар на ту листу: повећан ризик од анксиозности и депресије.

Студија, коју је у априлу 2023. објавио ПНАС (Proceedings of the National Academy of Science, САД),  покушала је да испита улогу пржене хране на ментално здравље, тачније на анксиозност и депресију.

Истраживачи ПНАС-а анализирали су студију засновану на популацији од 140.728 људи. Резултати су „открили да је честа конзумација пржене хране, посебно прженог кромпира, снажно повезана са 12 одсто већим ризиком од анксиозности односно 7 процената већим ризиком од депресије. Ова повезаност била је израженија међу мушким и млађим потрошачима.

Један од главних криваца за повећани ризик од таквих стања менталног здравља, према ауторима студије, јесте присуство акриламида, хемикалије у одређеним намирницама које настају када су изложене пржењу на високој температури.

Истраживачи сматрају да је дуготрајно излагање акриламиду повезано са депресивним и анксиозним понашањем.

Та супстанца утиче на крвно-мождану баријеру, и у вези је са поремећајима церебралног метаболизма липида, оксидативним стресом, са повећаним ризиком од упала, посебно у мозгу.

Аутори студије су закључили: „Да бисмо решили кључни недостатак знања у вези са корелацијом између конзумирања пржене хране и ризика од анксиозности и депресије, овде смо открили да је честа конзумација пржене хране снажно повезана са већим ризиком од анксиозности и депресије. Посебно, акриламид је репрезентативан загађивач у прженој храни, чиме се додатно разјашњава његов токсиколошки начин деловања.

Показали смо да дуготрајно излагање акриламиду изазива анксиозност и депресивно понашање неуроинфламацијом посредованом оксидативним стресом и открили основни механизам, када пут сигнала посредује у поремећају метаболизма липида.”

Истраживачи очекују да ће нови налази отворити пут ка бољем разумевању овог механизма и пружити доказе за анксиозност и депресију које су изазване акриламидом.

Налажење алтернативе

Иако ово није сјајна вест за љубитеље пржене хране, свакако није ни изненађујућа. Знамо да су ове намирнице углавном нездраве и да се често праве са нездравим уљима и пуне су састојака „вештачког порекла“.

Добра вест је да алтернатива брзој храни и прженим оброцима може бити укусна.

За почетак, уместо да пржите храну у нездравим биљним уљима, можете испробати кување, кување на пари и печење на роштиљу.

Међутим, и даље је важно изабрати здраву храну, односно намирнице које припремате. Конзумирање ултраобрађене хране, било да је пржена у уљу или кувана на други начин, и даље је лоше за ваше здравље.

Порука је да ограничите потрошњу пржене хране и тако смањите ризик од анксиозности и депресије.

Поред тога, кажу истраживачи, једите радије сирову или непрерађену храну, а међу њима посебно намирнице међу којима су: лосос, јаја, целер, броколи, цвекла, авокадо, зелено поврће, тамна чоколада, маслиново и кокосово уље, куркума…

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара