Читај ми!

Ризик од рака јајника већи уз нека занимања

Истраживачи су открили везу између посла који жене обављају и повећаног ризика од оболевања од рака јајника. Резултати показују да су жене које су деценију провеле радећи у рачуноводству имале двоструко веће шансе да оболе од рака јајника, док је ризик од ове болести код оних запослених у грађевини скоро три пута већи.

Ризик од рака јајника већи уз нека занимања Ризик од рака јајника већи уз нека занимања

Фризерке, козметичарке и жене које се баве рачуноводством могле би бити под већим ризиком од развоја рака јајника, сугеришу резултати нове студије.

Већи ризик носи и рад у продаји, малопродаји, шивењу или преправци одеће и грађевинарству, показују резултати истраживања објављени у стручном часопису Occupational and Environmental Medicine.

Међутим, аутори студије наглашавају да су закључци прелиминарни и позвали колеге да додатно испитају везу између ризика од рака јајника и различитих занимања.

Истраживачи, предвођени академицима са Универзитета у Монтреалу, у Канади, довели су у везу занимања са ризиком од развоја рака јајника након што су проучили податке о 491 Канађанке са дијагностикованим раком јајника и упоредили их са 897 жена без болести.

Такође су упоредили ове податке са канадском матрицом изложености токсичним материјама на радном месту како би испитали потенцијалну опасност на радном месту на пример, да ли постоји већа вероватноћа да ће доћи у контакт са одређеном хемикалијом док су на послу.

Након што су узели у обзир потенцијалне факторе ризика, открили су да неки послови могу имати везе са повећаним ризиком од болести. Код оних које су радиле као фризерке или козметичарке уочен је троструко већи ризик.

Такође, жене које су у рачуноводству провеле пуну деценију имале су двоструко веће шансе да оболе, док је код радница грађевинске струке вероватноћа скоро три пута већа. Код продавачица ризик од појаве рака јајника већи је 45 одсто. Тај постотак расте на чак 85 одсто код оних које шију, кроје или преправљају одећу.

Идентификација ризичних супстанци и материјала

Истраживачи кажу да су оне жене за које је утврђено да имају повећани ризик од рака јајника, такође већа вероватноћа да су изложене бројним агенсима укључујући козметички талк, амонијак, водоник пероксид, разне врсте праха за косу, синтетичка влакна, полиестерска влакна, органске боје, пигменте и избељиваче.

Потребна су даља истраживања заснована на посматрању већег узорка како би се процениле могуће опасности за раднице и занимања која обично обављају жене“, наводе аутори студије.

Стручњаци из Националног института за рак у Мериленду, у САД, који нису учествовали у описаном истраживању, истичу да су жене недовољно заступљене у истраживањима која доводе у везу рак и различита занимања.

Искључујући жене, пропуштамо прилику да идентификујемо факторе ризика за карциноме специфичне за жене, да проценимо да ли се јављају разлике у ризику специфичне за пол и да проучимо изложеност која се јавља код занимања којима се баве првенствено жене“, указала је група америчких стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво