Читај ми!

Богатство из оближњег парка - дивљи кестен као лек против проширених вена

Проширене вене су веома често обољење које мучи велики број људи. О томе како биљке у том случају могу да помогну, новинар и народни травар Момчило Антонијевић, говорио је за РТС У рубрици „Тајна биља“.

Прва међу биљкама које могу да помогну у лечењу проширених вена, према мишљењу многих који се баве биљним третманима и препаратима је – дивљи кестен.

Дивљи кестен краси многе паркове Србије, па тако и Београда. „Садржи лековиту супстанцу која се зове есцин, која сужава проширене вене, али утиче и на то са се смањује филтрирање беланчевина, електролита и течности у простор ван вена, тако да помаже код отока“, рекао је Антонијевић.

Додао је да дивљи кестен може да се користи и споља и изнутра. Од зрелих плодова се прави тинктура, а најбољи су свежи плодови.

„Тинктура може да се користи и за унутрашњу и за спољашњу употребу. Ако се користи споља, потребно је разредити је водом, а уколико се пије, што је такође добро, било би идеално да се у њу додају и свежи или сушени плодови боровнице, довље боровнице која је такође лековита биљка“, објаснио је гост РТС-а.

Осим против проширених вена, и кестен и боровница се препоручују и у борби против хемороида.

Користе се свеже исечени плодови дивљег кестена, прелију се врућим алкохолом, што чува лековитост биљке, а када се охлади, додају се смрзнуте или осушене боровнице.

Бршљан је још једна биљка која је изузетно лековита, а позната је посебно као средство против целулита, проширених вена и капилара.

„Свежи листови бршљана се наберу, оставе један дан да се просуше а после тога се налију неким носећим уљем. Остави се да то стоји месец дана на тамном месту, то се после процеди и користи се за мазање проблематичних подручја са проширеним венама“, објаснио је народни травар.

Веприна има лековит корен

Антонијевић је као још једну биљку од помоћи у борби са проблематичним венама, навео кострику или веприну, односно њен корен. Иначе је заштићена врста. Добра је за третирање проблема отока, свраба, слабости капилара и лоше циркулације. Користи се као суви или течни екстракт.

„Можете користити и чај. Две супене кашике корена кострике се прелије са 300 милилитара воде. Када проври, кува се минут, скине са ватре и остави се да стоји још око сат времена и после се попије током дана“, дао је рецепт Антонијевић.

Антонијевић је поделио и рецепт за природу невенову маст која се користи у исте сврхе.

Суве цветове невена треба прелити хладно цеђеним сунцокретовим уљем које богато витамином Е. Када се цветови потпуно прелију, треба да стоје на тамном месту 40 дана. После тога се процеди и наноси на пределе са проширеним венама без масирања.

Осим невена, за проблематичне вене, добар је и рузмарин, који се може користити и као чај, али и у виду облога или етеричног уља.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије