Читај ми!

Лек за несаницу – не гледајте на сат током ноћи, смирите ум и тело

Немогуће је утврдити колико људи у свету пати од несанице. Према неким проценама истраживача, од 10 до 60 одсто популације. Научници верују да је несаница повезана са хроничним здравственим проблемима, са кардиоваскуларним болестима и депресијом.

Лек за несаницу – не гледајте на сат током ноћи, смирите ум и тело Лек за несаницу – не гледајте на сат током ноћи, смирите ум и тело

Нова студија истиче да људи који током ноћи не спавају осећају велики умор, нарочито ако стално гледају на сат, јер то повећава фрустрацију.

Људи су забринути када не спавају довољно, муче се да наставе сан, али им за то треба времена. Што је човек под већим стресом теже ће да заспи“, напомиње Спенсер Досон, клинички психолог, Универзитет Индијана у Блумингтону.

Досон и његове колеге испитивали су несаницу и њене узрочнике код 4.886 пацијената који су попунили упитник у медицинском центру за спавање у Аризони.

Тим је пратио озбиљност њихове несанице, време проведено у праћењу њиховог понашања док су покушавали да спавају и њихову употреба лекова за спавање.

„Открили смо да период у коме испитаници покушавају да заспе има везе са количином и јачином лекова за спавање које узимају. Дуготрајном употребом ових лекова погоршавају се симптоми несанице“, закључио је Спенсер Досон, клинички психолог, Универзитет Индијана у Блумингтону.

Људи који пате од хроничне несанице могу да имају повећан ризик од високог крвног притиска, навели су истраживачи из Кине.

Студија је обухватила више од 200 људи са хроничном несаницом и готово 100 нормалних спавача, просечне старости око 40 година. Током студије откривено је да људи са хроничном несаницом, којима је требало више од 14 минута да заспе, имају 300 одсто већи ризик од високог крвног притиска. 

Што им је дуже времена било потребно да утону у сан, то је ризик био већи.

Хронична несаница и потешкоће са спавањем могу да трају и дуже од шест месеци.

Узроци несанице

Постоје два главна узрока несанице, поремећаји спавања, које лече стручњаци, и лоше навике, које некада можемо кориговати чајевима и суплементима. Ништа од поменутог није чаробни штапић.

Особе које користе помоћна средства за спавање, верују да ће им она помоћи да излече узрок поремећаја спавања. Стручњаци упозоравају да је ово скоро немогуће.

„Једна ствар коју би људи могли да ураде је да окрену или покрију свој сат, одбаце паметни сат, уклоне телефон и тако не проверавају време“, истакао је професор Досон.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво