Читај ми!

Све чешћа појава мушких дојки – здравствени или само естетски проблем

Дојке су обележје женског тела, али савремени начин живота донео је појаву мушких дојки. Поред тога што су естетски проблем, могу бити здравствени. О томе зашто овај проблем настаје и како се може превазићи, за „РТС ординацију“ говорио је ендокринолог проф. др Срђан Поповић са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма УКЦС. 

Гинекомастија може бити узрокована гојазношћу, тада се саветује редукција телесне тежине. Може подразумевати једнострано или обострано повећање мушких груди, овај естетски проблем, а често и здравствени, најчешће се решава оперативно.

Колико тешко мушкарци прихватају проблем увећаних груди?

„Психолошки јако тешко прихватају. Млађи дечаци, ако су били гојазни пре пубертета, током пубертета израсту, а груди остану, то је једна прича. Мене више брине пораст гинекомастије код старије мушке популације, али то може да буде одраз неког другог обољења или неке медикамедозне терапије, о томе се мало зна", истакао је др Срђан Поповић.

Како мушкарци превазилазе овај проблем?

„Јако пате, склањају се из друштва, покушавају да на неки начин превазиђу тај деформитет. Поред тог психолошког стања, званична дијагноза гинекомастије подразумева и жлездано ткиво, ткиво дојке. Зато увек постоји могућност карцинома дојке, као што се код жена јави, тако може и код мушкараца, али је то ретко", напоменуо је ендокринолог Поповић.

„Код увећања дојке најчешће је масно ткиво у питању. Та деца су доста оптерећена, крену на фитнес, разне бодибилдер комбинације, тада се увећавају мишићи и гинекомастија долази до изражаја. Они мисле да ће то да се истопи, али није то тако. Може да буде фит, а да дојке остану“, истакао је доктор и додао да у таквим случајевима младићи се одлуче за пластичну операцију, што представља крајње решење гинекомастије.

„Може да се уради липосукција да се ништа не види, да нема ожиљака. Мислим да би то било идеално решење с обзиром на то да се сада ради рутински.“

Утицај исхране на пораст гинекомастије

„Пиле које дође за 45 дана до неке тежине, питање којих хормона има у тој храни и које ми хормонско месо једемо. Храна је хормонска, то је у целој месној индустрији. Није само животињска храна, идеално би било да свако од нас има неку своју баштицу, али то у граду није реално“, напомиње др Поповић.

„Епилог је да су наша деца све дебља, индекс телесне масе је повишен, а када уђу у пубертет обично губе вишак килограма, али остају им груди. То им прави велике психичке проблеме.“

Траке око тела како би се сакриле груди и избегло вршњачко насиље

„Био сам консултант у Босни једно време и тамо сам имао прилику да видим гинекомастију коју у животу нисам видео. Има ту пуно и генетике, али такве груди нисам видео. Момак је имао исправну генетику, све анализе су биле добре. Јако су биле велике груди, као испумпани балони су биле и висиле су до пола стомака. Очајан је био, правио је траке око тела, при томе игра фудбал. Није био гојазан, баш је био спортиста, наша пластична хирургија је све то завршила“, присети се ендокринолог др Срђан Поповић. 

У којим годинама обично настаје гинекомастија? Да ли нека медицинска стања могу довести до појаве груди код мушкараца?

„Ако не пратимо континуитет од пубертета, ако је одједном, онда може да буде хормонски изазвано, рецимо тумор тестиса. Повећано присуство гинекомастије је последица хиперактивности естрогена, женски хормони су у питању, мора да се види одакле су они кренули. Постоје и ензими који претварају тестостерон у естроген, да се види да није у том фрагменту дошло до поремећаја, а и генетика мора да се прати“, истакао је др Срђан Поповић.

Које анализе је неопходно урадити?

„Прво полазимо од хипофизе, радимо ЛХ, ФСХ, ЛТХ, у случају да је естроген висок, очекујемо да је ЛХ низак“, рекао је доктор и додао: „Дроге, буквално све дроге, доводе до хиперпролактинемије, а то може да буде пут за гинекомастију. И лаке и тешке дроге, поготово тешке, хероин на првом месту", нагласио је проф. др Срђан Поповић.

Који лекови могу утицати на појаву гинекомастије?

„На првом месту је кардиолошка терапија. Сваки лек је дозирани отров, то мора да нам буде девиза. Морамо да водимо рачуна о нус појавама. Нус појаве које доводе до хиперпролактинемије, скока пролактина, онда је то гинекомастија.“

„Ако је предоминација естрогена, ти мушкарци имају вишак естрогена, поготово ако су гојазни и ако узимају антихипертензиону терапију, сигурно имају предиспозицију за гинекомастију.“

Хормонска супституција тестостерона

„Постоје таблете тестостерона, постоје инјекције које су далеко практичније, безбедне су само ако је простата здрава.", разјаснио је ендокринолог и нагласио да уколико неко узима много тестостерона може довести до тога да тестостерон пређе у естроген, што може довести до још већих проблема.

Да ли постоји могућност да се одређеном терапијом избегне хирургија?

„Постоји терапија, али није ефикасна, ако се узима та терапија то смањење ће бити минимално. Ако је масно ткиво, онда је за липосукцију, ако је жлездано, онда треба да се оперише“, рекао је проф. др Поповић и објаснио како изгледа операција груди код мушкараца:

„Прво може да се уради липосукција да се извуче масно ткиво. Око брадавице се направи рез, тако да нема ожиљка, то је рутинска операција“, закључио је за РТС ординацију ендокринолог проф. др Срђан Поповић.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару