Читај ми!

Алергије на полен муче нас од јануара до новембра – има ли помоћи

Пролеће је време респираторних алергија. Број људи којима полен смета је из дана у дан све већи. Неки и не знају да је реакција коју имају алергија, већ мисле да су уморни или прехлађени.

Респираторне алергије подразумевају преосетљивост на неке материје у ваздуху на које, иначе, не би требало да реагујемо. Поред респираторних тегоба могу се јавити промене на кожи у виду пецкања или свраба, као и црвене и сузне очи. Сви ови симптоми често су пропраћени кијањем и цурењем из носа.

Када почиње период поленских алергија?  

„То је период који обухвата крај јануара и траје до почетка априла. Постоје алергене биљке које цветају крајем јануара и изазивају озбиљне тегобе код преосетљивих особа. Током тог периода драстично расте концетрација полена дрвећа у ваздуху, то су полен леске, брезе, врбе, тополе и полен разних четинара”, истакао је интерниста алерголог доц. др Рајица Стошовић из Универзитетског клиничког центра Србије.

У зависности од тога на шта сте алергични, алергију можете имати током целе године

„То су алергије које су весници каснијих алергија које настају у сезони мај, јун, као последица концетрације и цветања трава у том периоду. Крајем лета и почетком јесени имамо пораст концетрација  полена корова, међу којима се истиче полен амброзије. Код осетљивих особа полен доводи до дисајних алергија од краја јула до краја октобра и до новембра”, наводи алерголог.

Како разликовати респираторну алергију од прехладе

„Симптоми алергије дисајних путева, алергијског ринитиса, конјунктивитиса, па чак и астме, лако су препознатљиви. Ове особе имају нагли настанак симптома, који се презентују најчешће изразитим сврабом у очима, пецкањем, сузењем, црвенилом у очима, на које се брзо надовезује кијање које је тешко зауставити”, рекао је др Стошовић и додао да се уз ове симптоме може појавити свраб који захвата ноздрве, грло, ждрело, ушне канале и непце.

Симптоми алергијске реакције код тешких пацијената: отежано дисање, стезање у грудима, свирање и шиштање у грудима, појава напада гушења

„Необични симптоми који често могу упућивати на алергију: јавља се ноћни умор, та особа не може да заспи, не може да спава, буди се са сувим устима, при устајању осећа умор, особе се буде уморне са присуством чеоних и других главобоља и нерасположене. Ово су само удаљени симптоми од ових претходних који су последица преосетљивости на полен”, објаснио је алерголог.

Којим анализама се поуздано могу утврдити врсте алергена које изазивају респираторне алергије?

„Ми користимо стандардни алергијски прик-тест, код пацијената познат као кожни алергијски тест, који је потпуно сигуран и поуздан, представља златни стандард за потврду преосетљивости као узрока настанка алергије дисајних путева“, наводи др Стошовић.

Многе лабораторије имају у понуди анализе крви којима се може утврдити на шта сте алергични. Да ли је то поуздана метода?

„Овај тест је неопходан код пацијента који су већим делом године под терапијом одговарајућим лековима за лечење алергија који онемогућавају кожно тестирање. Код њих неће бити реакције и добиће лажно негативне тестове. Ови тестови су пандан кожним алергијским тестовима и њихова вредност је скоро идентична“, рекао је др Рајица Стошовић.

Које навике погоршавају стање респираторних алергија?

„Једна од основних стратегија која се предвиђа као метода борбе против алергија је саветовање пацијената да смање изложеност алергенима који су одговорни за настанак њихових алергија. То значи да, ако су алергични на полен, што чешће буду у просторијама које нису контаминиране поленом, да користе клима-уређаје са специфичним филтерима који задржавају полен. Постоје савети да прозоре треба отварати и касније током дана и ноћу, а не у раним јутарњим часовима када је концетрација полена екстремно висока“, истиче алерголог.

Што сувље, топлије и ветровитије време, то су веће тегобе код пацијента

„Највиша висока вредност полена се постиже при сунчаном временском периоду, благо ветровитим, у јутарњим сатима. То је период од устајања, до једанаест, дванаест сати, најниже концентрације су у вечерњим и ноћним сатима“, рекао је др Рајица Стошовић.

Да ли нека храна може погоршати алергијске реакције на полен?

„Постоји категорија намирница које ће погоршати тегобе код пацијената. Та храна се одликује присуством одређених додатака, најчешће су то адитиви, појачивачи мириса и укуса, процесуирана храна ће погоршати дисајне тегобе. Пацијенти који имају алергијски ринитис, ринитис са астмом или само астму осетиће дисајне тегобе ако попију чашу вина у сезони цветања трава за које знају да су преосетљиви. Калијум-метабисулфит, кога садржи свако вино у флашираној форми погоршаће постојеће симптоме, пацијент ће осетити благо стезање у грудима, црвенило у пределу деколтеа и отежано гутање“, објаснио је доктор и додао да алергије могу погоршати и конзервиране намирнице и морски плодови.

Пецкање у устима након конзумирања воћа може упућивати на алергијску реакцију

„Особе које имају преосетљивост дисајних путева изазване алергијом на полен дрвећа, често уз респираторне симптоме имају и дигестивне симптоме. То значи да при конзумирању неког воћа имају свраб и пецкање у устима, отежано гутање, па чак у неким ситуацијама и напад гушења са отицањем лица, капака, усана и језика које може да захтева интервенцију хитне помоћи", напоменуо је алерголог.

Преосетљивост на полен дрвећа разлог за алергијске реакције на неко воће?

„Особа која има преосетљивост на полен брезе, полен леске, које су две унакрсно преосетљиве биљке, изазива код неких особа са алергијским ринитисом изазваним поленом брезе и леске, свраб, пецкање, отежано гутање при конзумирању јабука, кивија, шаргарепе, першуна или другог лиснатог поврћа које у себи садржи екстракте алергена присутне у полену и у тим плодовима", рекао је др Стошовић и додао да пацијенти не треба да се одричу ових намирница и да их уз адекватну терапију могу уврстити у свој јеловник.

Које препарате и лекове пацијенти најчешће злоупотребљавају?

„Прво чега ће се пацијенти латити биће капи за нос којима ће покушати да отпуше своје ноздрве. То је једна од највећих заблуда и најчешћа злоупотреба овог лека који ће на почетку бити од користи, међутим, њихов ефекат ће бити све слабији и слабији јер се развија толеранција. Ако неко мора да узме капи за нос то никако не треба да буде дуже од недељу дана“,  наглашава др Стошовић.

Опрезно при коришћењу пумпица за ширење бронхија!

„Реч је о лековима за брзо ширење бронхија и они су познати по томе што брзо дају ефекат. Пацијент ће после удаха тог лека у року од минут, два осетити значајно олакшање дисања. То не сме да се ради, показало се да је то штетно. Превелико узимање, више од једног канистера током месец дана, утиче на погоршање дисања“, рекао је алерголог.

Да ли је грешка уколико пацијент самоиницијативно узима таблете антихистаминика које слободно може да купи у апотеци?

„Узимање таквог лека не носи никакве ризике, а пацијенту ће омогућити олакшање тегоба. Треба нагласити да то треба да буде први корак, а наредни треба да буде обраћање лекару“,  објашњава алерголог.

Да ли се таблете антихистаминика могу узимати једном дневно или пацијент може да узме више оваквих таблета у току дана?

„Ово је питање које најчешће добијамо у ординацији. Те лекове најчешће користимо за контролу симптома и које пацијенти највише желе. Најчешћа заблуда која влада је да тај лек мора да се примени недељу дана, десет дана, петнаест дана и да мора да се прекине. То уопште није тачно, ови лекови узимају се онолико дуго колико је за то потребно до престанка и повлачења симптома односно алергијских тегоба. Ограничење на један антихистаминик дневно је такође заблуда. Ови лекови могу да се користе у четворострукој дози, а да не нашкоде пацијенту. Рађене су студије где су пилоти током пилотирања користили дозе од стандардно прописаних и нису имали проблема“, нагласио је др Рајица Стошовић.

Нове генерације антихистаминика не успављују

„Треба бити свестан да један антихистаминик, ма у којој дози, чак и у већој од прописане, није увек довољан да успостави контролу симптома и да реши тегобе које има пацијент. Немојте посезати за антихистамиником по сваку цену и очекивати да вам буде добро после пар дана, то је немогуће“,  нагласио је  алерголог.

Када је право време да се почне са лековима за алергију?

„Са лековима треба кренути најкасније две недеље пре очекивања дисајних тегоба. Потпуно је погрешно размишљати да те лекове морамо ограничити за десет, петнаест или двадесет дана. Користимо их онолико колико је неопходно док се тегобе не умире“, наводи алерголог.

Могу ли се респираторне алергије трајно излечити?

„Фармаколошка терапија и лекови делују симптоматски и док их узимате биће вам добро, чим престанете све се враћа назад. Лековима не можемо излечити, да бисмо постигли излечење, односно да бисмо смањили и на крају укинули лекове за лечење алергија, морамо приступити имунотерапији“, каже др Стошовић.

Замислите да у џепу имате кутију у којој је имунотерапија

„Да бисмо применили модерну и ефикасну имунотерапију која је безбедна  и прихватљива, дошли смо до решења последњих година, која подразумевају примену одговарајућих екстракта алергена у облику таблета који се апликују директно под језик, топе се минут и након тога се прогутају“, каже алерголог

„Таблетице се користе, код особа које су преосетљиве на полен, дванаест до шеснаест недеља, три до четири месеца пред сезону полена или у самој сезони полена, онда се њихова употреба прекида до наредне године и тако три до пет година. Толико је времена потребно да оне индукују толеранцију код преосетљиве особе и изазову драстично смањење потребе за лековима до потпуног укидања и престанка дисајних тегоба“, наводи алерголог.

„Ефекти ове терапије се очекују већ прве године, и већ прве године је тридесет до четрдесет процената симптома мање у односу на ранији период. Ефекат ове терапије је видљив и након обустављања терапије двоструко времена колико је пацијент узимао ову терапију“, рекао је за РТС Ординацију алерголог доц. др Рајица Стошовић, и додао да имунотерапија није намењена само за лечење тешких облика алергија, већ да се може примењивати и код умерених форми. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара