Читај ми!

Како изабрати најздравији млечни производ – открива нутрициониста

Препоруке у вези са коришћењем млека и млечних производа су различите. Неки стручњаци кажу да их треба користити, док други сматрају да их треба избегавати. Често је кључ у умерености, а како да изаберемо што квалитетнији и здравији млечни производ, за „РТС Ординацију“ говорио је нутрициониста Ђорђе Пејић.

Колико често треба да користимо млеко и млечне производе

„Да би то било умерено и добро избалансирано обично је то три пута недељно. Обично својим пацијентима, који немају проблем са метаболизмом засићених масти, кажем да је три пута недељно сасвим коректно“, рекао је нутрициониста Ђорђе Пејић и додао да проблем са засићеним мастима често имају пацијенти са инсулинском резистенцијом и дијабетесом типа два. 

Јогурт или кисело млеко

Нутрициониста Ђорђе Пејић предност даје киселом млеку, наводећи да је код оба производа реч о истом начину производње, с тим што је у киселом млеку три пута мање лактозе него у јогурту. 

Жвакање намирница утиче на лучење неких ензима

„Многи физиолози кажу да када пијемо одређену намирницу тело то не препознаје као храну него као течност. Онда се не луче неки ензими који учествују у варењу хране“, ово је и један од разлога зашто је нутрициониста изабрао кисело млеко као бољу опцију. 

Тврди или меки пуномасни сир

„Две трећине популације има нетолерантност на лактозу, нема довољно лактазе која разлаже лактозу“, објаснио је нутрициониста и препоручио тврди пуномасни сир због мањег процента лактозе.

Кајмак или путер

„Путер има већи калоријски унос, има већи проценат масти, док у кајмаку имамо одређену количину казеина, већи дигестивни проблем ћемо имати ако поједемо одређену количину кајмака“, разјаснио је нутрициониста и као здравију опцију препоручио путер.

Путер је боље користити као намаз него у термичкој обради

„Оба производа имају бутерну киселину, овом киселином хранимо наше добре бактерије у цревној флори“, рекао је нутрициониста Пејић и додао да је оба производа најбоље јести ујутру. 

Корисно: Кајмак садржи доста К2 витамина, а витамин К2 је задужен да контролише апсорпцију калцијума. Боље бирати жућкасти кајмак него бели.

Млади сир или павлака

„Данас на тржишту има младих сирева којима је одузет одређен проценат масти и додати су одређени стабилизатори на бази хидрата. Тај млади сир има мањи проценат масти, али има већи проценат угљених хидрата. Више лактозе има млади сир, али има нижи калоријски унос, проценат масти у павлаци је већи, млади сир је врста сира која је најбољи одабир, домаћи прави, индустријски нису“, истакао је нутрициониста. 

Сир са плеснима или пармезан

„Пармезан има најмањи проценат лактозе и има велику количину калцијума, плави или буђави сиреви су ризичнији код особа које имају неке алергијске реакције. За припрему оваквих сирева користе се културе на бази пеницилина што може направити додатну алергијску реакцију. Одабрао сам жути, јачи, сир јер има мањи проценат лактозе и доста калцијума и витамина А, односно бета-каротена“, истакао је нутрициониста.

Додаје да се сви сиреви варе око дванаест сати и стварају јако киселу реакцију. У студијама пише да чим узмемо сир са већим процентом масти, тело се затвара наредних дванаест сати шта год да поједете“, објашњава Ђорђе Пејић.

Сиреве не треба комбиновати са јајима, црвеним месом и другим млечним производима.

„Сиреве не би требало комбиновати са јајима јер су јаја засићене масти, било би пожељно да само једна врста засићених масти буде у једном оброку. Може у комбинацији са пилећим или ћурећим прсима, као и са поврћем“, рекао је нутрициониста Ђорђе Пејић за РТС Ординацију

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару